Skogsnyheter

Holmen slår förväntningarna Q3 2022 med 33 % marginal

5 inlägg 2033 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Holmen slår förväntningarna Q3 2022 med 33 % marginal

Fredrik Reuter  
#775899 Holmen är en väl saturerad skogsindustrikoncern som tillverkar trävaror, kartong, papper och el. Dessutom har bolaget stora skogsarealer i Sverige. När de idag presenterar sitt ekonomiska resultat för det tredje kvartalet 2022 (Q3) så slår man analytikernas förväntningar. Det blev en vinst på knappt 2 miljarder kronor och en vinstmarginal för koncernen på 33 %.

Måhända har finansanalytikerna vägt in skogsindustriernas negativa utsikter för sågade trävaror. Flera skogsindustrikoncerner inkl. branschorganisationer har flaggat för en vikande marknad. Anledningen är främst inflationen som får hemmapularna att spika mindre och de stora byggbolagen att dra ner på byggtakten.

Tittar man på Holmens ekonomiska redovisning så stämmer detta men man måste samtidigt vara realistisk. Trävaruleveranserna från Holmens fabriker minskade med ~25 % när man jämför Q3 22 med Q2 22. Å andra sidan så lyckas man nästan behålla samma leveransnivå som Q3 21. Rörelsemarginalen sjunker rejält men här måste ha i beaktning att man jämför med helt galna nivåer. Idag är vinstmarginalen för Holmens fem sågverk tillsammans knappt 20 %. En tjugoprocentig vinstmarginal för en sågverkskoncern är otroligt bra. Vissa skulle till och med säga att det är extremt bra historiskt sett.

I VD:s kommentar skriver också Holmen att intresset för att bygga i trä är fortsatt stort och att man framgent står starkt i en marknad med "ökande efterfrågan på hållbara byggmaterial".

När det gäller papper och kartong så ser marknaden bra ut för Holmen. En stor anledning kan vara att konkurrenter på kontinenten köper in energi för att hålla verksamheten igång. När energipriserna skenar så har man svårt att hålla igång verksamheten och "den enes bröd blir den andras död".

Svensk skogsindustri har, trots en nedgång i marknaden för sågade trävaror, hamnat i en guldsits. Vem skulle tacka nej till:

- Europas lägsta rundvirkespriser
- Lågskattad el
- Elcertifikat på egen el
- 12 % oredovisad energi i bark
- Svag krona jämtemot dollar
- Stora möjligheter till vindkraft på egen mark
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Holmen slår förväntningarna Q3 2022 med 33 % marginal

Camaro1969  
#775900 köp aktier i holmen då om det är så himla bra 👍

Avatar Fallback

Re: Holmen slår förväntningarna Q3 2022 med 33 % marginal

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#775901 Vad betalar de för massaveden?

Användarvisningsbild

Re: Holmen slår förväntningarna Q3 2022 med 33 % marginal

skogshare  
#775909 Jämför med ICA:s rekordvinst!

När de stora drakarna gör exceptionellt stora vinster, beror det till stor del på oskäligt och ohållbart låga inköpskostnader. Tillfälligt säljstopp eller export är ju två av de motmedel de enskilda skogsägarna gemensamt har att välja på.

Avatar Fallback

Re: Holmen slår förväntningarna Q3 2022 med 33 % marginal

Bosse1  
#775913 Undrar hur "egen ved" värderas? 🙃 😀

"Tack vare stark försörjning av egen ved och energi har vi dock kunnat upprätthålla kvartalets resultat på en mycket hög nivå"

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).