Skogsnyheter

Omvänd vinstvarning för Metsä Group

5 inlägg 2261 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Omvänd vinstvarning för Metsä Group

Fredrik Reuter  
#774434 Finska skogsindustrikoncernen Metsä Group gör idag en omvänd vinstvarning för tredje kvartalet 2022. Vid halvårsrapporten i somras spådde man att resultatet för tredje kvartalet skulle bli i linje med andra kvartalet 2022. Nu visar preliminära siffror från koncernen att resultatet inte kommer hamna ikring 3,6 miljarder kronor utan istället i häradet runt 4,3 miljarder kronor. Det motsvarar en vinstökning på knappt 20 %.

Anledningen till den omvända vinstvarningen finns i Metsä Fibre. De skriver inte om något om detta men troligtvis beror det på att marknaden för avsalumassa (NBSK) har varit mycket stark.

Man bör nog inte bli förvånad om omvända vinstvarningar kommer också från SCA. De har utöver en stark marknad även en mer gynnsam kronkurs då den svenska kronan sjunkit i förhållande till Amerikanska dollar som handeln med avsalumassa sker i.

Utöver SCA så kommer troligtvis också Södra göra rekordresultat under tredje kvartalet 2022. De behöver dock troligtvis inte vinstvarna eftersom de inte är börsnoterade.
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Omvänd vinstvarning för Metsä Group

Elis76  
#774447 Det låter lovande för Södras medlemmar och kanske även för Norras medlemmar vars förening äger aktier kopplade till Husum.

Avatar Fallback

Re: Omvänd vinstvarning för Metsä Group

AKKAMAAN  
#774518 Dollarkursen står väl för ¾ av den där 20%-iga vinstökningen...(??!!)

Användarvisningsbild

Re: Omvänd vinstvarning för Metsä Group

Elis76  
#774523 Mest troligt ligger en appricering av dollarkursen bakom vinstlyftet, men även högre utpriser.

Jag ser även att BillerudKorsnäs gått starkt på Stockholmsbörsen sedan Juni utan någon särskild information från företaget.

Användarvisningsbild

Re: Omvänd vinstvarning för Metsä Group

Fredrik Reuter  
#774530 Bilden nedan som kommer från Danske Bank säger egentligen det mesta.
Svenska massabruk plockar nu ut ca 16.000 kr per ton NBSK-massa. Detta motsvarar ett råvarupris på ~4000 kr/m3fub eftersom det går 4-5 m3fub per ton massa i normalfallet. Detta i sin tur gör att kostnaden för merparten av råvaran för att tillverka avsalumassa är ikring 10 % (massavedpris ~400 kr).

Andelen (10 %) är en rekordlåg siffra. Tittar man tillbaka så är en mer normal siffra runt 30 %. Detta gör att om massavedpriset följt utvecklingen för avsalumassa så skulle massavedpriset idag vara 1.200 kr/m3fub.

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).