Skogsnyheter

Trävarupriserna stiger i USA - botten nådd?

5 inlägg 2232 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Trävarupriserna stiger i USA - botten nådd?

Torbjörn Johnsen  
#770745 Det går att följa de amerikanska trävarupriserna i realtid via NASDAQ Lumber (LBS). Där anges priset för "tvåtumfyra" (motsvarar 45 x 95) i enheten US$ per 1000 board feet (MBFT). Det motsvarar ca 2,36 m3 sågad vara.

Det har varit berg-och-dalbana för de amerikanska trävaruprisern de senaste två åren efter att priserna började raka i höjden hösten 2020. Pristopparna hamnade runt 1418 US$ i maj 2021. Efter en nedgång i fjol sommar bottnade priserna sedan på 468 US$ i augusti 2021. Då pratades det, ungefär som idag, om att marknaden är på väg ner och flera sågverk pratade om produktionsbegränsningar. Men priset drog iväg upp igen under hösten i fjol och toppade i februari återigen skyhögt på 1320 US$/MBFT. Sedan dess har priset sjunkit successivt prisbottnar på 528 US$ 13 juni, 479 US$ 5 augusti och nu senast 462 US$ 6 september.

462 US$/MBFT motsvarar ett kubikmeterprise per sågad vara med dagens dollarkurs (10,40 SEK) ca 2036 kr/m3sv. Man kan ju jämföra detta med toppnoteringarna där 1320 US$/MBFT motsvarar 5 817 kr/m3sv. Något som dock är viktigt att ha med sig är att fram till sommaren 2020 hade inte MBFT-priset varit högre än 462 US$ sedan juni 2018 och då endast under kortare perioder innan dess.

Tittar vi på senaste veckan så har priserna vänt upp igen och de har ökat ganska kraftigt. Från 462 till 528 US$ vilket är en ökning med 14%. Den stora frågan är om vi nu ser en ny höst- och vinteruppgång för trävarorna i USA eller om det bara är ett hack uppåt i den nedåtgående kurvan? Den som lever får se men amerikansk ekonomi verkar ju rulla på bra med hög produktion och sysselsättning om än inflationen är hög och räntorna stiger. En bra trävarumarknad i USA ger positiv inverkan för svenskt trävaruexport och kan balansera en eventuell nedgång på Europamarknaden. Vi håller tummarna och följer utvecklingen på NASDAQ: https://www.nasdaq.com/market-activity/commodities/lbs
Utvecklingen för trävarupriset i USA i form an NASDAQ LBS-data. Senaste månaden och pris i US$ per 1000 board feet för 2 x 4 tums sågat barrvirke. 1000 board feet (MBFT) motsvarar ca 2,36 kubikmeter sågad vara (m3sv). Källa: Nasdaq.com
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Trävarupriserna stiger i USA - botten nådd?

svampbob  
#770754 Om jag inte har helt fel så är en tvåtumfyra i USA 1,5 x3,5 tum inte för att det har någonbetydelse för ämnet 🙂

Avatar Fallback

Re: Trävarupriserna stiger i USA - botten nådd?

axwell  
#770795
svampbob skrev:Om jag inte har helt fel så är en tvåtumfyra i USA 1,5 x3,5 tum inte för att det har någonbetydelse för ämnet 🙂

Det låter bekant, har hanterat en hel del 38*88 mm.
Great , knappast då det är det klenaste innan vi skulle kalla det bräda. :roll:

Avatar Fallback

Re: Trävarupriserna stiger i USA - botten nådd?

r93  
#782763


429$ ligger det på nu.

Användarvisningsbild

Re: Trävarupriserna stiger i USA - botten nådd?

Torbjörn Johnsen  
#782811 Ja, det har gått snabbt ner för trävarorna i USA. Vi är nu nere på "normala", för-covidprisnivå (se 5-årsgrafen från Nasdaq lumber). Handelsbanken tror i sitt senaste nyhetsbrev att trävarupriserna nu har bottnat eller är nära botten och att det finns starka strukturella drivkrafter som ger goda framtidsutsikter för trävaror.

Nasdaq Lumber-prserna de senaste fem åren. Botten nu ser ut att ligga högre än vad botten gjorde innan Corona-hypen. Om det nu är botten vi ser. Källa: nasdaq.com


Om man ser till dagens pris på Nasdaq, 429,9 US$ per 1000 boardfeet (MBF) så ger det med dagens växelkurs (10,37 kr/US$) ett kubikmeterpris för sågade trävaror runt 1890 kr/m3sv. Det höga dollarkursen innebär att svenska sågverk relativt sett är skapligt konkurrenskraftiga jämfört med internationella konkurrenter.

Det som är intressant, och som skiljer sig från hur det såg ut för ganska exakt ett år sedan när trävarupriserna också var på väg ner, är att sågverken nu inte verkar flagga för några neddragningar. De verkar snarare bygga upp lager på sågen istället. Vida skriver i sitt julbrev till leverantörerna att "...vi kommer att producera som vanligt." Flera mindre sågverk här nere i Götaland verkar bygga stora egna lager och det tyder kanske på ett hopp om snar vändning. Det är väl som vanligt det gamla klassiska chicken-racet kring lagersituationen. Köparna vill inte köpa mer än nödvändigt då de förväntar att priset går ner. Säljarna hamnar med lagren.

Om man sätter dagens Nasdaq-pris i perspektiv för en "tvåtumfyra" så motsvarar det ett trävarupris om ca 8 kr/lm. Hos Byggmax kostar en 45x95 granregel fortfarande 28,95 kr/lm inkl moms (23,16 kr exkl moms). Det är i och för sig en sänkning med en krona per lm sen jag tittade sist men det ger ju fortfarande en hel del marginaler för (någon av) aktörerna inom produktions- & distributionskedjan.
Prisutvecklingen senaste månaden på Nasdaq för trävaror (tvåtumfyra av barrträ). Priset 7 december om 429,4 US$ per 1000 board feet (MBF) motsvarar ett trävarupris om ca 1890 kr/m3sv med dagens dollarkurs.

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).