Sida 1 av 1

Holmen tar över virkesterminal i Bastuträsk

Postat: ons 29 jun 2022, 10:17
av Torbjörn Johnsen
Virkesterminalen i Bastuträsk har knappt 10 år på nacken. Den har bekostats av bl a Region Västerbotten tillsammans med Norsjö kommun. Enligt Bastuträskterminalens websajt så skriver man att det är "En terminal tillgänglig för alla":

Vår region domineras av en internationellt konkurrenskraftig basindustri som baseras på malm, skog och energi. För skogsindustrin handlar det exempelvis om att öka spridningsområdet av rundvirke och bioenergi.
Basnäringen är en av regionens viktigaste byggstenar och spelar en viktig roll för överlevnad och tillväxt. För att tillväxten ska vara hållbar står vi inför en rad utmaningar. Bl a måste vi tillvarata möjligheterna i basindustrins fortsatta expansion och i stort stimulera näringslivets utvecklingsmöjligheter genom effektiva transportlösningar. Terminalen är tillgänglig för alla och driften skötas av ett separat bolag – Terminalen i Bastuträsk AB.


Nu säljs terminalen till skogsbolaget Holmen precis på samma sätt som virkesterminalen vid Fryksdalsbanan i Torsby såldes till Stora Enso. Det kan vara lätt att förstå ägarnas intresse av att sälja. Det handlar om offentliga ägare som med fattiga skattepengar ska finansiera dessa infrastrukturprojekt. Tyvärr är dock den här typen av försäljningar, till den dominerande aktören i regionen, hämmande för konkurrensen. Skogsbolagen ser ytterligare en möjlighet att kontrollera råvaruflödet.

Re: Holmen tar över virkesterminal i Bastuträsk

Postat: ons 29 jun 2022, 10:56
av Elis76
Finns det någon pressrelease?

Re: Holmen tar över virkesterminal i Bastuträsk

Postat: ons 29 jun 2022, 12:38
av Torbjörn Johnsen
Nej, tyvärr. Har endast sett en artikel i lokalpress (bakom betalvägg):
https://norran.se/bli-prenumerant/artikel/r1g8mvkr

Re: Holmen tar över virkesterminal i Bastuträsk

Postat: tor 30 jun 2022, 20:01
av Älgfoderodlare
Svenskt privatskogsbruks möjligheter att söka en framtida internationell handel, minskas i större utsträckning, då platser för logistik o lagringsplatser försvinner till industrin.
Det kan vara upp till den int. marknaden att ta del av / överta dessa transferplatser om vi ska lyckas nå dit där den marknaden finns.
En ökad inhemsk begränsning i syfte att hålla nere priskonkurrensen. Lite fult mot oss privata råvaruproducenter, om nu skogsbolagen dessutom börjar få lite ont om egen skog att avverka.
Kanske dags för en avverkningsbojkott i alla fall ? !

Re: Holmen tar över virkesterminal i Bastuträsk

Postat: tor 30 jun 2022, 20:43
av hfab
Älgfoderodlare skrev:Kanske dags för en avverkningsbojkott i alla fall ?


Mycket bra förslag 👍