Skogsnyheter

Dieselstölder ökar kraftigt 2022

4 inlägg 2212 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Dieselstölder ökar kraftigt 2022

Fredrik Reuter  
#761466 Dieselstölder ur främst entreprenadmaskiner har ökat kraftigt hittills under året. Ökningen är enligt Sveriges Radios sammanställning 126 % jämfört med föregående år. Hittills i år har 1710 st dieselstölder anmälts. Mest utsatta är entreprenadföretag som jobbar på byggen som inte är stadsnära och inte heller inne i skogen. Sveriges Radio har intervjuat ett företag som drabbats hårt av stölder och som nu arbetar med ett nytt logistikcenter utefter E4:an söder om Jönköping.

Om än inte inslaget relaterar till ökade drivmedelspriser så kan man nog ändå tro att detta är en stor del till ökningen. Ofta handlar det om internationella ligor som specialiserat sig på dieselstölder och enligt justitieminister Morgan Johansson har Polisen fått ett utökat uppdrag att jobba mot dessa ligor.

Men, säger han också i en intervju, så ligger också en stor del på entreprenadföretagen själva att förhindra dieselstölder. De tjänar bra med pengar på sin verksamhet och kan inte bara förlita sig på Polisen.

Det vore intressant att höra hur det ser ut för skogsmaskinsentreprenörerna och även skogsbrukare med farmartankar. Ser man en ökning även där?

Här kan du lyssna på inslaget: https://sverigesradio.se/artikel/krafti ... selstolder
   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Dieselstölder ökar kraftigt 2022

gnisten83  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#761488 De brukar göras endel på byggplatser med att samla maskiner o kameraövervakning men när de är vägsträckor brukar väl de inte larva långa sträckor med grävmaskinen morgon o kväll för parkering.
Om vi nu inte kan räkna med polisen utan ska ta större ansvar själva, vad är då som ska göras? Hyra in HA? Lokal milis? hemvärnet? Eller vad f-n ska man göra när de kan komma kapellbilar med en tank på flaket o 50m sug slang till den pumpen.
Skulle aldrig vara ett problem om de hade varit på Södermalm alla bilarna hade tömts, då hade de funnits resurser 😤

Avatar Fallback

Re: Dieselstölder ökar kraftigt 2022

Bosse1  
#761495 Hörde inslaget idag, denne Morgan är ju lite eljest. Foten skulle han haft.

Användarvisningsbild

Re: Dieselstölder ökar kraftigt 2022

Heavy_D  
#761539 Här kring verkar som dom stjäl från allt, bilar, traktorer gårdstankar etc. "Peppar, peppar..." har jag klarat mig, kamera övervakning och "blåmedel" i dieseln.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).