Skogsnyheter

Virkespriset passerar 1500 kr/m3fub i Österrike i maj 2022

5 inlägg 5919 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Virkespriset passerar 1500 kr/m3fub i Österrike i maj 2022

Fredrik Reuter  
#759560 Handelskammaren i Österrike meddelar nu att virkespriserna stiger än mer i maj månad 2022. Priser på upp till 1500 kr/m3fub finns nu i den officiella statistiken efter att vi konverterat statistiken till svenska mått. Priset för bästa sorten granmassaved har samtidigt passerat 550 kr/m3fub, detta är toppriserna på energived under maj månad.

Rundvirkespriset för timmer av gran toppar i maj på €135 per FMO. Detta motsvarar i svenska mått mätt ett pris på 1527 kr/m3fub. Detta efter att räknat om EUR till SEK och sedan lagt till 8 % för att det skiljer mellan svensk och tysk m3fub. Vi har tidigare tagit upp att den tyska mätningen enligt “Huber” undermäter motsvarande ca 8 %.

Priserna ovan är “toppriser” för de bästa sortimenten och dessutom i de grövsta diametrarna. Snittpriset i maj 2022 var omräknat till svenska virkespriser 1295 kr/m3fub. Se diagrammet nedan.Om än det är deprimerande så måste vi även jämföra med prisutvecklingen för rundvirke i Sverige. Det enda vi har att tillgå är för leveransvirke. Detta är officiell statistik från Skogsstyrelsen.Tyvärr så kan man inte hitta några tendenser att priset på leveransvirke i Sverige följer marknadsutvecklingen på sågade trävaror. Detta kan vittna om att virkesmarknaden i Sverige i princip är satt ur spel.

Men det torde finnas botemedel. Det allra enklaste är att du som skogsägare vägrar skriva avverkningsavtal just nu. Gör tillräckligt många detta så kommer priserna stiga i Sverige. Men det gäller att du är konsekvent och inte “faller” för virkesköparnas övertalningsförmåga.   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Virkespriset passerar 1500 kr/m3fub i Österrike i maj 20

Otik  
#759639 Problemet är väl också att stor del av skogen i Sverige ägs av skogsbolagen som trycker ner priserna ? 🤔

Användarvisningsbild

Re: Virkespriset passerar 1500 kr/m3fub i Österrike i maj 20

skogshare  
#759657 Återigen, det enda motmedlet är en systematisk och tillräckligt omfattande timmerexport för att sätta prispress på sågverken och trävaruhandeln. Är det några av er som kommit framåt något på den vägen?

Användarvisningsbild

Re: Virkespriset passerar 1500 kr/m3fub i Österrike i maj 20

lodin92  
#759750 Jag är ju en av dem som faktiskt inte vill se högre pris, iallafall inte så länge räntan är som den är. Högre fastighetspriser behövs inte.. Men hur stor skillnad är det på lönsamhet/vinst mellan länderna? Måste ju vara någon skillnad i löner, kostnader etc för annars skulle vi garanterat börja mer konkurrens om virket om vinsten per kbm är en bra bit över 500kr?

Avatar Fallback

Re: Virkespriset passerar 1500 kr/m3fub i Österrike i maj 20

Robur Clivus  
#759789 Bäckebron i Värmland samt Balungstrands sågverk i Dalarna får nya ägare efter förvärv av tyska Ziegler group. Kan denna affär möjligen vara indikation på starten av en ny trend, där europeiska sågverksföretag ser möjligheter/behov att etablera sig i Sverige istället för att skeppa oförädlat timmer söderut när utbudet minskar på hemmaplan? http://www.backebronssagverk.se/wp-cont ... arbyte.pdf

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).