Skogsnyheter

Philip Morris bud på Swedish Match gäller även tändstickorna

4 inlägg 2516 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Philip Morris bud på Swedish Match gäller även tändstickorna

Fredrik Reuter  
#757986 Det gigantiska tobaksbolaget Philip Morris har lagt ett bud för att köpa svenska tobaksbolaget Swedish Match. Styrelsen i Swedish Match rekommenderar aktieägarna att acceptera budet som vid publicering låg nästan 40 % över aktiekursen på börsen. Genom budet värderas Swedish Match till drygt 160 miljarder kronor.

Om affären går igenom så förändras än en gång svensk företagshistoria, denna gång medelst svenskt snus, solstickor och Ivar Kreuger. Det finns mycket historia i denna saga som började med en sammanslagning av ett statligt monopol och ett tändstickskonglomerat och den knyter faktiskt an till skogen på flera sätt.

Snus är den allra största produkten som Swedish Match tillverkar. Men förutom detta så finns också tändstickorna. Swedish Match gör i runda slängar 60 miljarder tändstickor per år. 40 miljarder eller ca 65 % av dessa görs i Sverige och i stort bygger det på det svenska patentet från 1800-talet som kom att kallas säkerhetständstickan. Tändstickor står för knappt 10 % av Swedish Match omsättning idag.

Med i en eventuell affär kommer alltså inte bara “Swedish snus” utan också tändstickstillverkningen. Den svenska tillverkningen sker idag i två fabriker; fabriken i Vetlanda svarvar fram själva stickorna till så kallade splintar ur aspstockar och fabriken i Tidaholm doppar stickorna i både paraffin och så kallad satsmassa som bildar tändhatten.

Huruvida Philip Morris, som förövrigt startade sin verksamhet på 1800-talet i London men som sedermera såldes till USA, har koll på skogsindustrin de nu eventuellt får med eller inte affären vet vi inte. Fakta är dock att Swedish Match årligen köper in 25.000 m3fub asp och ur varje stock förädlar de fram ca 370.000 st tändstickor.

Idag köper Swedish Match råvaran i form av asp eller hybridasp via lokala virkesköpande bolag i stora delar av Götaland och delar av Svealand. Gränsen går någonstans söder om Torsby, Falun och Gävle enligt Emil Lagerqvist som är virkesansvarig på Swedish Match. Tändsticksvirke är ett så kallat specialsortiment och via virkesprislistan på deras sajtkan du läsa ut att priset idag är upp till 525 kr/m3fub och att det är viktigt att stockarna håller rätt kvalitet.

Emil berättar för oss att det i ett relativt konstant flöde kommer in frågor gällande kvalitetskraven, både från skogsägare men också lokala virkesköpare. Så har det nog alltid varit när det kommer till just specialsortiment men idag är det dock inga större problem då man enkelt kan ta kort på stockarna om man är osäker och Swedish Match kan enkelt via en smartphone på distans bedöma om stocken håller kvaliteten eller ej.

Även om Philip Morris primärt är ute efter ett välskött företag i en bransch med lite skamfilat rykte (nikotinfritt snus lär vara en av anledningarna att Philip Morris är intresserade av Swedish Match) så måste man ändå nämna att Swedish Match faktiskt en gång i tiden ägdes av Stora, en del av ett konsortium som sedermera blev skogsindustrikoncernen Stora Enso. Om gränsdragningen för virkesfångstområdet vid Falun knyter an till detta låter vi vara osagt.

Osagt får även bli huruvida Philip Morris känner till att Swedish Match ursprungligen kommer från en sammanslagning av AB Svenska Tobaksmonopolet och STAB, Svenska Tändsticks AB. Vi önskar istället Philip Morris och Swedish Match lycka till och passar på att tipsa om en bra sida hos Swedish Match som beskriver tillverkningen av tändstickor. Efter samtal med Emil Lagerqvist så kan det också bli så att Skogsforum får möjlighet att besöka fabrikerna för ett reportage. Även om det står Philip Morris på fabriksskylten då så kommer det i så fall bli intressant.
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Philip Morris bud på Swedish Match gäller även tändstick

Johan på hästbacken  
#757993 Är så gammal att jag kom ihåg när även själva asken till tändstickorna var tillverkade av asp i form av spån.

Användarvisningsbild

Re: Philip Morris bud på Swedish Match gäller även tändstick

Fredrik Reuter  
#758012 Se där! Det var före min tid för jag erkänna. 🙂

   TS
Användarvisningsbild

Re: Philip Morris bud på Swedish Match gäller även tändstick

totte  
#758027 Jodå, det var väl inpå 60-talet innan de gick över till pappaskar. Träsakarna kunde man dela, ena kortsidan var dubbel och så vek man upp och klistrade ihop så blev det ett litet hus med sadeltak.

För den som vill se lite drama så finns det en mycket bra serie av Lars Molin om Ivar Kreuger på SVTplay: https://www.svtplay.se/ivar-kreuger

Många ur svenska skådespelareliten. Swen Wollter som den gamle häradshövding Wallenberg är magnifik.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).