Skogsnyheter

Första fabriken i Världen för vindkraftstorn i trä invigd

2 inlägg 1990 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Första fabriken i Världen för vindkraftstorn i trä invigd

Torbjörn Johnsen  
#757252 Företaget Modvion har invigt sin första fabrik för att bygga vindkraftstorn i trä i Göteborg. Den är enligt företaget den första i Världen i sitt slag. Fabrik nummer två planeras redan att byggas och där ska det bli serietillverkning av vindkraftstorn. Fabriken ska vara klar inom två år. Det första tornet, som är beställt av Varberg Energi, beräknas vara klart om ett år och vara 150 meter högt och med en kapacitet på 2 MW.

I den nyinvigda fabriken kommer man främst att arbeta med teknikutveckling och proof of concept, det vill säga att bevisa konceptets genomförbarhet. Enligt Modvions vd planerar man nu för kommande fabrik där man ska ha serietillverkning av trätorn. Var den kommer att hamna är i ännu inte klart, men det handlar om en snabb utveckling där bolaget räknar med en omsättning på en miljard kronor redan 2025. En tydlig drivkraft är efterfrågan på förnybar elproduktion.


Tornen byggs genom en lamineringstreknik där tunna lager av trä (fanér eller plywood?) limmas ihop efter en mall. Först gör man torndelar som komponenter och sedan limmas dessa ihop till hela tornkonstruktioner. En stor fördel är att det underlättar transporter men även att det möjliggör byggnation av högre torn.

Sedan två år tillbaka står det första trätornet på Björkö i Göteborgs skärgård. Det är 30 meter högt och väger 8 ton.

Här kan ni läsa mer om vindkraftstorn i trä.
Innifrån Modvions fabrik. Komponenter som ska sammanfogas. Bild: modvion.se
Minre komponenter sammanfogade (limmade) till större delar och slutligen till ett helt torn. Bild: modvion.se
   TS
Användarvisningsbild

Re: Första fabriken i Världen för vindkraftstorn i trä invig

Fredrik Reuter  
#757254 Här finns sedan tidigare information om produkten: https://iskogen.se/skogsbruk/vindkraftv ... 2-utslapp/

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).