Skogsnyheter

Stora Enso säljer skogsverksamheten i Ryssland

3 inlägg 1732 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Stora Enso säljer skogsverksamheten i Ryssland

Fredrik Reuter  
#756604 I och med Rysslands invasion av Ukraina så meddelar nu skogsindustrikoncernen Stora Enso att de säljer sin skogsverksamhet i Ryssland. Det handlar om två sågverk och avverkningsrätter på totalt 370000 hektar. Avyttringen kommer enligt Stora Enso inte att påverka det årliga resultatet nämnvärt men de har avsatt runt 1 miljard SEK för försämrade affärsutsikter och förväntar sig att detta blir en förlust.

Stora Ensos sågverksamhet i Ryssland har varit två sågverk och en avverkningsresurs som förfogat över 370000 hektar avverkningsrätter. Detta säljs nu till den lokala företagsledningen. Sågverken, som ligger i Novgorod och Karelen har cirka 330 anställda och en årskapacitet på 350 000 m3 sågat virke.

Stora Ensos kartongverksamhet i Ryssland berörs inte av denna försäljning. Det handlar om tre förpackningsanläggningar som nu Stora Enso försöker hitta en lösning för att bli av med.
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Stora Enso säljer skogsverksamheten i Ryssland

Elis76  
Användarvisningsbild

Re: Stora Enso säljer skogsverksamheten i Ryssland

Torbjörn Johnsen  
#758225 Nu meddelar Stora Enso att man även säljer av cellulosaindustrin i Ryssland. Det är tre anläggningar för produktion av wellpapp/förpackningamsterial i Lukhovitsy, Arzamas och Balabanovo. Köpare är den lokala företagsledningen. Stora Enso förklarar försäljningen så här i ett pressmeddelande:

Stora Ensos bedömning är att osäkerheten på den ryska marknaden gör att lokalt ägarskap kan skapa en mer hållbar och långsiktig lösning för dessa verksamheter och deras respektive anställda.

Affären kommer inte att ha någon betydande effekt på Stora Ensos årliga omsättning och operativa rörelseresultat. På grund av försämrade affärsutsikter för dessa verksamheter har en nedskrivning på 35 MEUR redovisats i resultatet för det första kvartalet. Öviga förluster hänförliga till avyttringen kommer enligt IFRS kommer att uppgå till cirka 55 MEUR, i första hand bestående av en valutaomräkningsdifferens som redovisas på avyttringsdagen. Utgifterna redovisas som jämförelsestörande poster.

De avyttrade anläggningarna i Lukhovitsy, Arzamas och Balabanovo har cirka 620 anställda och en total årlig kapacitet på 395 miljoner m² wellpappförpackning. Anläggningarna producerar främst wellpappförpackningar för livsmedel, heminredning, konfektyr och djurfoder på den ryska marknaden.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).