Skogsnyheter

Skogsbrandbevakningen 2022 igång

1 inlägg 1299 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsbrandbevakningen 2022 igång

Torbjörn Johnsen  
#756255 MSB (Myndigheten för Samhälllsskydd och Beredskap) meddelar att det fr o m nu kommer att ske brandbevakning med flyg i många av Sveriges län. I Kalmar har man varit igång sedan 1 april. Brandsäsongen är med andra ord igång och just nu är det främst gräsbränder som utgör den största risken mellan snösmältning och färsk grönska.

MSB finansierar via Länsstyrelserna olika flygklubbars verksamhet för brandbevakning:

Länsstyrelserna får pengar från MSB för att kunna bedriva arbetet med skogsbrandbevakning från luften. Länsstyrelsen har ansvaret att handla upp och beslutar enligt MSB:s inriktning om bevakning med flyg ska bedrivas i länet. Därefter beslutar länsstyrelsen om omfattningen av bevakningen, till exempel om flygslingornas uppläggning och hur ofta bevakning ska utföras.


Enligt MSB är flygbevakningen viktig för snabb upptäckt av bränder och att man från ovan även kan guida släckningsinsatser. Tid är en mycket kritisk faktor i brandbekämpningen.

Under 2021 upptäckte flygen för skogsbrandbevakning i Sverige 74 bränder i skog och mark. Totalt arbetade dessa flygplan 3 450 timmar i luften. Det kan jämföras med 2020, då upptäckte flygplanen 94 bränder och sammanlagd flygtid var då 5 151 timmar.


Andra sätt som kan bidra till snabb upptäckt av skogsbränder är satellit övervakning. Vi har tidigare skrivit om NASAs satellitövervakningstjänst i tråden Kolla direkt om det brinner i din skog 🔥

Du kan gå direkt till kartan via den här länken:
https://firms2.modaps.eosdis.nasa.gov/m ... .6,48.4,9z
Just nu ser man inte mer än några större CO2-utsläppare (t ex Slite på Gotland och något värmeverk runt Stockholm...)

Läs MSBs pressmeddelande om brandflyget här.
   TS
Elmia
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).