Skogsnyheter

Inget "bofinkskydd" på individnivå enligt Naturvårdsverket

4 inlägg 2063 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Inget "bofinkskydd" på individnivå enligt Naturvårdsverket

Fredrik Reuter  
#753243 Skogsstyrelsen rev den 10 februari 2022 ner skogshimlen genom att proklamera en "ny ordning" i skogen vid avverkning. Skogsstyrelsen hade gjort en analys av rättsläget och kommit fram till att alla fåglar måste skyddas ner på individnivå. Denna "nya ordning" blev sedermera kallad "Bofinkskyddet".

Idag har Naturvårdsverket gjort klart sin analys av läget och kommer inte fram till samma slutsats som Skogsstyrelsen. Tvärtemot Skogsstyrelsen så hittar inte Naturvårdsverket någon ny rättspraxis som skulle kräva skydd av fåglar på individnivå.

Till Altinget säger Helene Lindahl på Naturvårdsverket att:

Vår bedömning är att det i nuläget inte finns ett skydd för individer av fåglar


Som skogsägare blir det lätt förvirrande. Vem ska man tro på? Och vad händer med Annika Strandhälls utlovade ändring av Artskyddsförordningen? Naturvårdsverket konstaterar också att de som myndighet inte styr över skogen. Det gör Skogsstyrelsen. Så just nu är det alltså så att Skogsstyrelsens "nya ordning" gäller, även om denna tolkning skulle visa sig vara felaktig.

Om inte Skogsstyrelsen med Herman Sundqvist redan är i en förtroendekris så riskerar de nu snabbt att hamna i en sådan. Att de också riskerar att ses som en knähund till skogsindustrin (som vi pratade om i senaste poddavsnittet) kan också accentueras av DN:s senaste artikel med Sundqvists samröre med skogsindustrin och "trasiga telefon".
   TS
Användarvisningsbild

Re: Inget "bofinkskydd" på individnivå enligt Naturvårdsverk

Sjögården  
#753286 91 ha slutavverkning är för närvarande stoppat i vårt SBO på grund av artfynd ,bla. knärot, talltita, tjäder och järpe, allt efter domstolsutslag på några fall i mark och miljödomstolen som tolkat artskyddsförordningen med art och habitatdirektivet samt fågeldirektivet.
Det räcker för mig för att förstå att något måste göras, det gjorde Skogsstyrelsen… 😉

Avatar Fallback

Re: Inget "bofinkskydd" på individnivå enligt Naturvårdsverk

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#753327 Sänk skatten så det offentliga inte har råd hålla sej med dessa kadrar med pappskallar. Det här landet är ju en parodi på ett förvaltningshaveri. Staten ger sig på sina medborgare. Är det inte våra intressen som skall tillvaratas eller ska vi sluta finnas för att gynna allt som kostar oss hur-mycket-som-helst att gynna till hur-liten-nytta-som-helst. Verkligheten idag hade inte ens varit en begriplig satir eller lokalrevysketch för 2 år sedan. Radikala aktivister som sitter med skatteavlöning och bedriver myndighetsterror.

Användarvisningsbild

Re: Inget "bofinkskydd" på individnivå enligt Naturvårdsverk

Sjögården  
#753349 Mina inventerare är pensionärer med gott om tid och en tydlig mission att stoppa trakthyggesbruk och det verkar lyckas.
Priset vi får betala som skogsägare är att skogsnäringen tappar inkomster och att generationsskiften skjuts upp.
Resultatet blir att vi i tid städar undan allt som ge naturvärden så långsiktigt förlorar den biologiska mångfalden mest.
Kontraproduktivt … 😉

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).