Skogsnyheter

Skogsägarföreningarnas virkespriser

4 inlägg 6369 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsägarföreningarnas virkespriser

Torbjörn Johnsen  
#752697 Diskussionerna om de svenska virkespriserna går höga nu och det med all rätt då svenska skogsägare får oskäligt lite betalt för en högvärdig råvara som allt fler vill ha. Priserna på trävaror och de flesta skogsindustriprodukter är på väg upp igen från en liten dipp efter fjolårets rekordpriser. Samtidigt bekräftas nu bilden av att vi här i Sverige har Europas lägsta timmerpriser och även betydligt lägre massavedspriser än vad industrin betalar i grannlandet Finland. För att få ett bra faktaunderlag för diskussionen har jag lagt in de nu rådande virkespriserna i en tabell så att det blir överskådligt. Priserna är alltså dagens (16 mars 2022) och de inkluderar den senaste tidens prishöjningar. I priserna ingår inga premier men heller inga transportavdrag (för massaved).

Skogsägarföreningarnas priser för timmer och massaved 16 mars 2022. Källor: respektive skogsägarförenings webbsajt samt för Finland LUKEs statistik för januari 2022.



Prishöjning utan real prisökning

De senaste veckorna har både Mellanskog och Södra gått ut med virkesprishöjningar i storleksordning 20-30 kr per m3fub. Detta efter att virkespriserna legat helt stilla under merparten av 2021 trots att trävaru- och massapriser stigit till skyarna.

En prishöjning på grantimmer i Södra-land med 30 kr/m3fub motsvarar en prisökning med ca 3,7%. Enligt SCB så har prisökningstakten (KPI) varit 3,8% under 2021. De annonserade prishöjningarna är alltså plus-minus noll kronor i reala pengar och att kommunicera dessa smulor som ”en bred prishöjning” känns ju klart överdrivet i dagens läge. Till det här ska läggas att priserna på bränsle och mycket annat, som vi alla vet, har ökat kraftigt i år och framför allt sedan Rysslands invasion av Ukraina.

Entreprenörerna behöver kompensation nu för denna kostnadsökning och normalt sett så ska även den ersättningen tas ur virkespriset även om Södra säger att de temporärt ska betala den här kompensationen ”utan att det drabbar medlemmarna”. Det borde i så fall innebära att pengarna tas från framtida vinstdelning istället för ur virkespriset men vi ber att få återkomma om hur den lösningen ser ut när vi vet mer.

Borde vi inte jämföra Götaland med Tyskland och Österrike?
Timmerpriserna i södra Sverige, framför allt för granen, borde kunna jämföras med priserna för timmer i Tyskland och Österrike. Kvalitéerna är likartade och likaså användingsområdet. Trävarorna som sågas ur grantimmer i Götaland och på kontinenten säljs på samma marknader, till samma priser.

I början av januari låg timmerpriset i Tyskland för granstock motsvarande 1115 kr/m3fub i svenska kronor (globalwoodmarkets.com 18 januari, bakom betalvägg). Det var innan Ukrainakriget och sedan dess har trycket ökat ytterligare på den tyska rundvirkesmarknaden.

Nu i mars sticker timmerpriserna återigen upp Österrike efter en dipp i slutet av fjolåret. Enligt den senaste offentliga statistiken för mars så betalas nu över 1200 kr/m3fub för grantimmer i flera regioner och priserna förväntas stiga enligt LandwirtschafsKammer Österreich.

Priserna för massaved (används även till skivindustri i Österrike) är på starkt uppåtgående efter att ha varit nere och nosat på svenska massavedspriser i slutet av 2021. För brännved (framför allt löv) verkar marknaden nu explodera med prisnoteringar runt 80 Euro per fastkubik bark. Det motsvarar prisnivåer som närmar sig 1000 kr/m3fub! Till skillnad mot den svenska dysfunktionella virkesmarknaden så verkar den Österrikiska marknaden reagera normalt och marknadsmässigt på förändringar i tillgång och efterfrågan.

Karta som illustrerar virkesmarknaden för grantimmer i Österrike i mars 2022. Grön färg= stark prisutveckling och mycket stark efterfrågan. Gulgrön färg= Normal prisutveckling och normal till stark efterfrågan. Källa: https://www.holz-fair-kaufen.at


Borde vi inte jämföra Norrland och Svealand med Finland?

Vi har återkommande jämfört priserna mellan Sverige och Finland. Finlands skogliga förutsättningar är rent geografiskt jämförbara med de vi har i norra och mellersta Sverige. Industriellt så är förutsättningarna också likartade bortsett från att Finland har mer förädling av björk. I jämförelsen skiljer det väldigt mycket mellan svenska och finska rundvirkespriser. I Finland får t ex Stora Enso betala 100 kr mer per m3fub till skogsägaren för massaveden än vad samma bolag gör när de köper liknande råvara i Mellansverige. I alla fall för den massaved som köps in via Mellanskog.

I norr betalar Metsä 87 kronor mindre för massaved när den köps in via Norra Skog jämfört med vad man får betala för liknande virke på andra sidan Östersjön. Detta innan man tagit hänsyn till Norras fraktavdrag om 3 kr/mil och kubikmeter.

När det gäller timmerpriserna i Finland så ligger de ca 50% högre än motsvarande priser för gran- och talltimmer i Svealand och Norrland. Trots detta ser vi inga rapporter om att finska sågverk går i konkurs utan det investeras i ny kapacitettrots de relativt högre virkespriserna.

Dålig affär att sälja virke idag

Vi upprepar vårt mantra om att den svenska virkesmarknaden är dysfunktionell. Svenska skogsägare behöver bli lite mer ”hårdkokta” när det gäller virkesförsäljning. Konkurrensen mellan köparna är i många regioner allt för låg och transparensen i virkesdata obefintlig. Det enda som då återstår för att sätta press på marknaden är att hålla på leveranserna och skapa ett underrutbud som är tillräckligt stort.

Idag skulle antagligen några få månaders ”kontrakteringsvägran” driva upp priserna ganska snabbt. All skogsindustri går för fullt och den tjänar mer pengar än någonsin tidigare i historien på varenda förädlad kubikmeter. Danske Bank spår i sitt senaste nyhetsbrev en timmerbrist på 200 miljoner kubikmeter sågstock per år i Världen inom den kommande 10-årsperioden. Det här innebär med största säkerhet att om du säljer en avverkning nu så blir det den sämst affär du kan göra under en lång framtid framöver. Hugg dina vindfällen, snöbrott och barkborreträd innan sommaren men håll på större avverkningar tills timmer- och massavedspriserna kommer upp lite rejält. Det kan gå fortare än du tror!

Grantimmer som avverkas i en nära framtid kommer med stor sannolikhet att betalas avsevärt bättre än grantimmer som avverkas idag.


Här finns de finska virkespriserna för januari på LUKEs webbplats

Och här hittar du aktuell virkesstatistik för feb/mars i Österrike.



   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Skogsägarföreningarnas virkespriser

Skogsteknikern  
#752705 Prispolitken verkar helt sjuk. Södras pris på massaved är ungefär samma som sågverken. Det är Södra som har massabruken. Sågverken betalar 50% mer för det sågbara, än Södra, och det är de som främst förbrukar den varan.
Hur går detta ihop. Betalar Södra lite för massaveden för att sedan kunna ha överskottet och ge efterlikvid på timret?

Användarvisningsbild

Re: Skogsägarföreningarnas virkespriser

Elis76  
#752718 @Torbjörn

Vilken formel har Du använt när Du räknat om från m3to till m3fub?

Användarvisningsbild

Re: Skogsägarföreningarnas virkespriser

Torbjörn Johnsen  
#752732
Elis76 skrev:@Torbjörn

Vilken formel har Du använt när Du räknat om från m3to till m3fub?


Enligt Skogskunskap.se:
https://www.skogskunskap.se/rakna-med-v ... kningstal/

Tallstock från m3to till m3fub = 1,22
Granstock från m3to till m3fub = 1,19

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Annons:
Emmaboda skog och traktor
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).