fre 04 mar 2022, 10:31#751030
För att reda lite i fakta så ringde jag upp Per Lärkeryd för att ta reda på hur Norras upplägg med vinstdelning verkligen fungerar. Det finns mycket likheter med Södras upplägg men det finn en viktig skillnad:
Norra delar inte ut någon efterlikvid baserat på fjolårets avverkning i form av pengar ut till virkeskontot (där skogsägaren kan ta ut pengarna ner hen vill). Istället görs en insatsemission motsvarande 7% av bruttovirkesvärdet och de pengarna går in på medlemmens insatskonto. OBS att det baseras på bruttovirkesvärdet vilket är prislistans pris plus ev premier (normalt mellan 15-25% enligt Lärkeryd) samt att det gäller virkesvärdet utan avdrag för avverkningskostnaden. Lärkeryd uppskattar att Norras snitt, all avverkning och alla sortiment ligger, grovt uppskattat, runt 400 kr/m3fub. Baserat på det beloppet som exempel skulle leveranser 2021 ge en insatsemission om ca 28 kr/m3fub in på insatskontot.
En annan skillnad mot Södras system är att Södra delar ut hela hela vinsdelningen för det aktuella året. Norra kommer att använda vinsten för 2021 att fördela på fem år (2021 - 2025). Det innebär således inte att de delar ut en miljard i år baserat på 2021 års virkesleveranser men att den här miljarden kommer att fördelas över fem år. Ev nya vinster kommande år läggas till i denna fördelning och i dagsläget är det bara bestämt av styrelsen att köra perioden 2021 - 2025. Utfallet får avgöra vad som beslutas i framtiden.
Den enda vinstdelning som hamnar på medlemmens virkeskonto (och är direkt åtkomligt) är räntan på insatskapitalet. Den är bestämd till 5% på innestående insatsbelopp. Enligt Lärkeryd fick alla medlemmar som kom från de två olika föreningarna med sig sina insatser i fusionen. Snittnivån på insatser i Norra ligger runt 13 000 kr. Insatskapitalet kommer främst från ett insatsavdrag som görs vid virkesaffärer. Hittills har det legat på 2% men nu öppnas möjligheten för medlemmarna att öka avdraget till 4%. Det här ska motsvara samma upplägg som Södra har idag. Norra höjer även taket för hur mycket som kan sättas in som insats från 8000 kr till 16 000 kr. Jag gissar att det gäller årlig insats och inte totalt?
Utöver insatsemissionen på 7% av bruttovirkesvärdet så tillförs insatskontot även 10% av värdet på insatspengarna. Det här innebär i princip 15% ränta på insatskapitalet.
Handel med emissionerNorra säger att det inför ett system för handel med insatsemissioner som i princip är identiskt med Södras modell. Om beslutet tas på föreningsstämman 20 maj så är man redo att öppna upp handelssystemet i juni, i princip samtidigt som årets vinstdelning betalas in på medlemmarnas insats- och virkeskonton.
Det kommer att fungera så att medlemmar som vill sälja insatser kan logga in på Norras sajt och lägga upp ett säljintresse. Andra medlemmar som vill kan köpa. Det är endast medlemmar i Norra som kan köpa insatser och det finns en spärr mot att sälja under nominellt belopp.
Det här gör att en medlem som behöver likviditet kan få loss några kronor av vinstdelningen. Men det innebär då också att hen gör sig av med en del av framtida vinstdelning.
En fråga som är intressant är hur dessa insatser hanteras rent skattemässigt? Enligt Lärkeryd så är insatsbeloppen obeskattade vilket är fördelaktigt då man får avkastning på obeskattat kapital. Men vad händer när insatspengarna tas ut? Räknas de som en kapitalinkomst eller som en näringsinkomst?