Skogsnyheter

Skogsstyrelsen äskar mer pengar för artskyddsersättning

9 inlägg 2491 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsstyrelsen äskar mer pengar för artskyddsersättning

Torbjörn Johnsen  
#750655 Skogsstyrelsen har skickat in ett kompletterande budgetunderlag till Regeringen för åren 2022 till 2025. Myndigheten vill ha mer pengar att ersätta skogsägare som drabbas av inskränkningar p g a artskyddshänsyn.

Flera vägledande domar har lett till att skogsägare som inte får avverka i fjällnära skog har rätt till ersättning, men också att skogsägare i betydligt större utsträckning framöver behöver ta hänsyn till fridlysta växter och djur. Det gör att Skogsstyrelsens budget för ersättning till skogsägare som nekas att avverka av de orsakerna behöver en betydande förstärkning.

– Det är fastslaget att skogsägarna i de här fallen har rätt till ersättning och då ska de också ha det, säger Herman Sundqvist i ett pressmeddelande


Ersättning kopplat till fjällnära skog är redan tilldelat för 2022 med 410 miljoner kronor och det summan vill Skogsstyrelsen ha ut varje år t o m 2025. Utöver det vill nu Skogsstyrelsen ha 190 miljoner kronor för ersättning till artskydd 2022. Ett belopp som sedan ska ökas till 290 miljoner 2023, 440 miljoner 2024 och en hel miljard 2025. Totalt vill myndigheten ha nära 1,3 miljarder att använda för artskyddsersättningar under åren 2022-2025. Det här är pengar som inte finns i nuvarande budget.

Utöver pengar till regelrätta ersättningar så vill Skogsstyrelsen även ha en rejäl förstärkning med ytterligare medel för "handläggning och tillsyn". 100 miljoner extra 2022 och 590 miljoner 2025. Uppskattningsvis handlar det enligt Skogsstyrelsen om ökade resurser motsvarande 70 årsarbeten som behöver arbeta med handläggning av skyddsärenden under 2022.

Frågan är om det här är ytterligare en pinne på brasan som ska elda på för att skriva om artskyddsförordningen i miljöbalken? Eller om det är en verklig administrations- och ersättningsverksamhet som nu ska skalas upp? Skogsstyrelsen hotar med att om de inte får mer pengar så riskeras att de "...istället behöver ta pengarna från bildandet av formellt skyddad skog och för skötsel av den skog som redan är skyddad."

Vad handlar det om i areal?
Om man gör en grov och väldigt generell beräkning, med utgångspunkt i ett skogsmarksvärde runt 80 000 kr per hektar i Sverige och en ersättningsnivå om 125 procent, så skulle det kosta Skogsstyrelsen ca 100 000 kr/ha att ersätta skogsägare för mark som tas ur produktion p g a arskyddshänsyn. Det innebär, om jag räknat rätt, att Skogsstyrelsen räknar med att ersätta knappt 2000 hektar 2022 men upp mot 10 000 hektar 2025. Utöver det så tillkommer avsättningen av fjällnära skog.

Med samma beräkningsgrund skulle artskyddshänsyn enligt Skogsstyrelsens budgetunderlag innebära avsättning av ca 23 000 hektar skogsmark under åren 2022-2025. Motsvarande ca en promille av den svenska arealen produktiv skogsmark.

Skogsstyrelsen avslutar sitt pressmeddelande med att det kan komma mera:
Med hänsyn till den rättsutveckling som pågår och hur snabbt förutsättningarna förändras, utesluter inte Skogsstyrelsen att det kan bli aktuellt med en ny hemställan, alternativt kompletterande information till regeringen under året.


Vad tror ni om det här utspelet från Skogsstyrelsen? Är det för att sätta press på regeringen att göra om artskyddet eller är det "på riktigt"?

Läs hela pressmeddelandet här.
Tjädern har stoppat en och annan avverkning p g a artskyddshänsyn. Här en tjäderhöna. Bild Skogsstyrelsen/Åke Sjöström
   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Skogsstyrelsen äskar mer pengar för artskyddsersättning

markus1978  
#750689 Det är väl bara luta sig tillbaka. Lyssna på greenpeace och avvakta en palmeutredning.

Andra ser att kampen är här och nu.

Avatar Fallback

Re: Skogsstyrelsen äskar mer pengar för artskyddsersättning

Bosse1  
#750692 Så nu sätter SS ett pris på skogen också . Är det nån som har nåt till salu =)) =))
Herman kan väl visa vägen och sälja sin egen skog :ymparty:

Användarvisningsbild

Re: Skogsstyrelsen äskar mer pengar för artskyddsersättning

Mellberg  
#750701 Detta är ju rena nonsens, varför lägga pengar på våra vanligaste fåglar och handlar det om flyttfåglar, berörs de knappast alls. Det sker inte mycket avverkning , vår eller sommar, utan den drar normalt igång på allvar först i augusti.

Jag tycker myndigheten och dess tjänstehjon lever i en egen liten bubbla, mycket långt från verkligheten. Inte kul att ens tänka på att skattepengar skall gå till ett sådant resursslöseri. :mrgreen:

Börja med att inte göra en avverkningsanmälan offentlig, då blir det en dialog mellan skogsägaren och skogsstyrelsen. Tror alla skulle vinna på en sådan ordning. Detta kan regeringen förelägga Skogsstyrelsen när som helst. 👍

Sedan borde man inte behöva anmäla en avverkning som är mindre än 30000 m2. Det är en ganska liten yta i skogliga sammanhang och en skördare hinner många m2 på ett skift. Det blir också en mycket enkel ändring i själva skogsvårdslagen. 😎

Avatar Fallback

Re: Skogsstyrelsen äskar mer pengar för artskyddsersättning

Elmhult  
#750703 Jag tror Herman "trollar" regeringen för att pressa fram en vettig respons/lösning. 🌳

Användarvisningsbild

Re: Skogsstyrelsen äskar mer pengar för artskyddsersättning

Erre  
#750740
Elmhult skrev:Jag tror Herman "trollar" regeringen för att pressa fram en vettig respons/lösning. 🌳

Givetvis.
Blir jobbigt för alla som spytt sin galla på skogsstyrelsen när det sen visar sig att dom gjort det enda rätta och det som behövdes just nu.

Användarvisningsbild

Re: Skogsstyrelsen äskar mer pengar för artskyddsersättning

Mellberg  
#750748 Ingen biter väl den hand som föder en, inte ens en GD. Verkar som de flesta glömt, nyckelbiotopskaoset. Tacka C, för att vi slapp det oket i alla fall. Men då straffas vi skogsägare med något ännu värre, artskyddsförordningen och fågeldirektivet. Verkar som att Herman trollat en del skribenter i denna tråden i alla fall. =))

Inga reaktioner från ansvariga ministrar heller, vad jag vet. :mrgreen: Nej, vi skogsägare har inte så många vänner, är nog bara C, LRF, Norra, Mellan och Södra. 👍

Användarvisningsbild

Re: Skogsstyrelsen äskar mer pengar för artskyddsersättning

Älgfoderodlare  
#750752
Mellberg skrev:Ingen biter väl den hand som föder en, inte ens en GD. Verkar som de flesta glömt, nyckelbiotopskaoset. Tacka C, för att vi slapp det oket i alla fall. Men då straffas vi skogsägare med något ännu värre, artskyddsförordningen och fågeldirektivet. Verkar som att Herman trollat en del skribenter i denna tråden i alla fall. =))

Inga reaktioner från ansvariga ministrar heller, vad jag vet. :mrgreen: Nej, vi skogsägare har inte så många vänner, är nog bara C, LRF, Norra, Mellan och Södra. 👍


Det är väl vi själva, vi privata skogsägare, som borde vara den största kraften i det hela ? Men titta på hur vi då förvaltar den rollen ! Många "skänker / blir avlurad" i princip sin råvara, o gnäller sen över dåligt betalt ! Så varför då avverka / gallra i "övermått" då marknaden skriker efter det vi har ? Lär er marknadskrafternas innebörd o vet att utnyttja den rätt ! Att avvakta nåt / några år med avverkning / gallring, ger förmodligen inte sämre prisutveckling o definitivt inte mindre volym i era skogar, snarare tvärtom ! Det är då vi kan börja skapa en marknad där vi själva anger priset på det vi säljer o inte som idag, tvärtom !

Användarvisningsbild

Re: Skogsstyrelsen äskar mer pengar för artskyddsersättning

Mellberg  
#750758 Stämmer att staten idag inte tvingar någon att avverka ( var så en gång). Nu hindrar man skogsägare från att avverka istället och det regelmässigt, utan att utge någon som helst ersättning. En del har hamnat i långa utdragna rättsliga processer där myndigheter och länsstyrelse, nästan alltid fått tolkningsföreträde, i domstolarna. Endast LRF och skogsägareföreningar har velat bistå skogsägare i dessa processer. Skogsbolag och sågverk har alltid lyst med sin frånvaro.

Denna tråd tänker Herman spinna vidare på. Naturligtvis med regeringens goda minne och han kommer fortsätta stjäla jord och skog från oss privata skogsägare .

Ingen privatskogsägare, har fått full betalning i pengar, för stulen skog. Kommer inte att ske idag, inte heller i morgon.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).