Sida 1 av 1

Österrikisk sågverkskoncern stänger sågverk i Rumänien

Postat: ons 19 jan 2022, 16:19
av Torbjörn Johnsen
Den österrikiska sågverkskoncernen HS Timber (tidigare Holzindustrie Schweighofer) har beslutat att dra ner sin produktion i Rumänien med 30%. Bla kommer ett av deras sågverk (Raduati i Suceava nära gränsen mot Moldavien) att stängas ner och även en förädlingsindustri i närliggande Siret där det tillverkas limfogsskivor och fingerskarvat virke med råvara från Raduati.

Anledningen som anförs är att situationen i Rumänien blir allt svårare för HS Timber och det verkar främst gälla virkesanskaffningen. Sedan 2016 har den rumänska staten begränsat HS Timbers möjligheter till billiga virkesköp jämfört med de mycket frikostiga villkor som Schweighofer fick när de etablerade stora sågverksindustrier i Rumänien i början av 2000-talet. Sweighofer hade nyss sålt alla sina sågverk i Österrike till Stora Enso och hade en stor påse pengar att investera. Under några få år investerade Schweighofer drygt åtta miljarder i totalt fem nya anläggningar i Rumänien.

Det muttrades då bland andra sågverksföretag om att Schweighofer fått en egen gräddfil med billigt timmer från statens skogar vilket via slutna auktioner för det som blev över drev upp priset på råvaran för alla andra trävaruindustrier.

Intressant i sammanhanget är att Holzindustrie Sweighofer blev bötfällda av konkurrensmyndigheter för otillbörlig, konkurrensbegränsande samverkan i samband med virkesköp under perioden 2011-2016. Totalt ingick 31 företag i fallet varav 13 fick lindringar tack vare att de bistått i utredningen. Dock ej Schweighofer om man ska tro denna artikel. Därefter bytte bolaget namn till HS Timber.

HS Timber är marknadsledare på trävaror i Rumänien idag och deras totala trävaruproduktion ser ut att ligga en bit över 4 miljoner m3sv per år. En minskning med 30% av HS Timbers produktion ger då en betydande minskning av travaruproduktionen i Europa. Det är produktion motsvarande mer än 1,45 miljon m3 sågtimmer (ca 700 000 m3 sv) som försvinner plus stora volymer av limfog och fingerskarvat. Det här sker i en tid med stabilt god och t o m ökande efterfrågan på sågade trävaror och trämaterial. Det ska bli intressant att se om det får effekt på prisutvecklingen för europeiska trävaror.

Läs mer om nedstängningen på sajten seenews.com