SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsnyheter

Auktioner på nätet – lista på maskinsajter

8 inlägg 5474 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Auktioner på nätet – lista på maskinsajter  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#742857 Auktioner på nätet har förändrat spelplanen för handel med begagnade maskiner. Under de senaste åren har auktionssajterna vuxit rejält. En av pionjärerna när det gäller auktioner på nätet är Klaravik i Karlstad. Sedan lanseringen för tio år sedan har Klaravik vuxit till ett företag med mer än 100 anställda. De har gått från en egen omsättning på några miljoner till att passera 200-miljoner under Coronaåret 2020. Hur stora produktvärden som slussats genom deras auktioner på nätet framgår inte men det handlar om miljardbelopp per år.

Auktioner på nätet ger större marknad men färre fynd?


Det finns givetvis fördelar för köpare på nätauktioner som t. ex att man får tillgång till ett stort utbud samt att man enkelt kan bevaka när och om intressanta produkter kommer ut på marknaden. Flera auktionssajter har kvar avslutade auktioner och prisnivån för dessa kan tjäna som en hjälp för att förstå begagnade produkters värde. I och med att de flesta auktioner på nätet har stor räckvidd finns det därmed många potentiella köpare. Något som gör att nätauktionerna kanske inte är platsen där man gör de största fynden nuförtiden. Ibland tenderar nog snarare priserna att dra iväg mer än tänkt i stridens hetta när auktionen på nätet närmar sig sitt slut. Bra för säljaren dock.

Nätauktionen förenklar för maskinsäljarna
Den största fördelen med auktioner på nätet är nog annars för säljarna som lämnar över en hel del av arbetet och tidsåtgången för en försäljning till auktionssajten och dess personal. På de flesta sajter för auktioner på nätet får köparna nöja sig med den beskrivning som finns på nätet i form av text, bilder och eventuell video. Säljarna får hjälp med objektbeskrivning, bilder och ev video. Och de slipper ha prutande ”däcksparkare” springande på gården utan kan invänta att den slutliga köparen kommer och hämtar maskinen efter att den först blivit betald. Förutsatt att man uppgett en ärlig och rättvisande beskrivning av produkten så att man slipper krångliga reklamationer.

Både säljare och köpare betalar till auktionssajten
Till skillnad mot att sälja produkter via sajter som t.ex Blocket, där säljaren betalar hela annonsavgiften, så får både säljare och köpare betala när det gäller auktioner på nätet. Med undantag av Kronofogdens auktionstorg där köparna inte betalar något. Säljarna betalar en försäljningsprovision till sajtägaren. Hur stor denna provision är redovisas inte öppet på auktionssajterna. Köparna betalar en inropsavgift eller förmedlingsprovision och hur stor den är framgår i objektsbeskrivningen. Klaravik visar endast förmedlingsprovisionen för inloggade köpare medan andra sajter visar det öppet för alla. Det normala när det gäller maskiner och utrustning för lantbruk, skog och grönytor är att alla priser avses exkl. moms. Det innebär att moms tillkommer på alla bud.

Växande antal auktionssajter för maskiner
Klaravik har gjort en stark tillväxtresa men de är inte ensamma när det gäller att sälja maskiner via auktioner på nätet. Skogsforum har gjort en djupdykning i den här marknaden och gör här en sammanställning över de auktionssajter vi har hittat. Vet du något mer företag som erbjuder auktioner på nätet för maskiner så får du gärna hjälpa oss att komplettera.

klaravik.se

Skärmdump från klaravik.se (2022-01-10)


Klaravik AB, Karlstad
Startade för ca 10 år sedan
Omsättning: 219,7 miljoner kr (allabolag.se 2020)
Antal anställda: 100 personer (allabolag.se 2020)

Klaravik har egna kategorier för skogsbruk, lantbruk, fordon, entreprenad och grönyta. Säljare av produkter kontaktar någon av Klaraviks representanter runt om i landet. Dessa representanter lägger upp objektsbeskrivning, bilder och eventuell video. Köparna måste registrera sig och kan sedan lägga bud. Alla bud betraktas som bindande.

Det finns normalt sett ingen möjlighet att titta på produkterna innan budgivning utan köparna får utgå från objektsbeskrivningen. Budgivare med vinnande bud får faktura som ska betalas innan avhämtning. Eventuella reklamationer måste göras innan produkten avhämtas. Säljare betalar en försäljningsprovision och köpare betalar en förmedlingsprovision till Klaravik. Nivån på dessa framgår inte på Klaraviks sajt men som inloggad köpare kan du se aktuell förmedlingsprovision för respektive objekt.

Länk till villkor för klaravik.se (köpare)


kvdpro.com

Skärmdump från kvdpro.com (2022-01-10)


KVD Heavy Equipment AB, Angered
Knoppades av som egen sajt och eget bolag från kvd.se runt 2016
Omsättning: 38,8 miljoner kr (allabolag.se 2020)
Antal anställda: 31 personer (allabolag.se 2020)

KVD Heavy Equipment AB eller KVDpro.com som används som namn är en del i en större koncern som heter KVD Sweden. Ursprunget är begbilföretaget Kvarndammen som bildades 1991 och som sedan 2007 säljer fordon via auktioner på nätet via sajten KVDbil. 2016 knoppade KVD av auktioner på nätet för tyngre fordon i sajten KVDpro.se. Moderbolaget omsatte 2020 hela 397 miljoner kronor och av dessa kom ca 90% (349,4 miljoner) från KVD Bil och ca 10% (38,8 miljone)r från KVD Heavy Equipment AB.

KVDpro har en gemensam kategori för ”Lantbruk, skog & grönyta”. Därutöver kategorier för ”Tunga fordon”, ”Entreprenadmaskiner”& ”Truckar, liftar, verkstad”

KVDpro erbjuder flera olika nivåer till säljarna. Varav det i den högsta (Premium) finns möjlighet att sälja objektet på plats in någon av KVDs 10 anläggningar runt om i landet. Säljarna betalar provision och köparna en förmedlingsavgift. Storleken på förmedlingsavgiften visas för varje objekt även när man inte är inloggad som köpare.

En skillnad mot t ex Klaravik är att KVDpro använder en modell med ”fast pris” för en del objekt. Den innebär att det har satts en prislapp (fast pris) och att den som är beredd att betala detta pris kan köpa direkt innan själva auktionen startar. KVDpro skriver att man kan kontakta dem för visning av objekt innan budgivning men att de inte garanterar att en visning kan erbjudas.

Länk till villkor för kvdpro.se (företag)


blinto.se

Skärmdump från blinto.se (2022-01-10)


Blinto AB, Växjö
Startade 2018
Omsättning: 32 miljoner kr (allabolag 2020)
Antal anställda: 21 personer (allabolag.se 2020)

Blintos upplägg liknar Klaraviks affärsmodell för auktioner på nätet. Blinto har ett antal regionala representanter som hjälper till att dokumentera och lägga upp försäljningsobjekt. Alla objekt säljs på plats hos kund men all kommunikation innan avslutad affär går genom Blinto. Det finns en kategori för ”Lantbruk, skog & grönyta” och därutöver för Entreprenad, Fordon, Truckar & liftar samt även kategorier inom El, VVS, verktyg och t o m Båtar.

Även här betalar säljarna en försäljningsprovision och köparna en inropsavgift. Hur stor inropsavgiften är framgår för varje objekt även för ej inloggade köpare. Blinto skriver att visning innan budgivning kan ske i vissa fall för dyrare objekt förutsatt att säljaren har gått med på ett sådant upplägg.

Alla bud räknas som bindande och vinnande budgivare får kontakt med säljaren för avhämtning så snart objektet är betalt. Eventuell reklamation måste göras innan avhämtning.

Länk till villkor för blinto.se (företag)


psauktion.se

Skärmdump från psauktion.se (2022-01-10)


PS Auktion AB, Svenljunga
Omsättning: 103,2 miljoner kr (allabolag.se 2020)
Antal anställda: 48 personer (allabolag.se 2020)

Psauktion.se har sitt ursprung i den västsvenska auktionsfirman Pettersson & Son som bildades 1958. I början av 2000-talet bytte företaget ägare och resan mot att lägga alla auktioner på nätet påbörjades. Sedan 2006 har PS Auktion sysslat med de nätauktioner som idag utgör huvudverksamheten.

Psauktion.se har en bredare omfattning än någon av de andra auktionssajterna i denna sammanställning. Kategorierna omfattar allt möjligt från bygg, elektronik, möbler, fordon, hem & trädgård, restaurang mm. Det finns ingen renodlad kategori för lantbruk & skog men man kan t ex hitta traktorer under kategorin ”Entreprenad” och terrängfordon och tunga fordon under kategorin ”Fordon”.

Säljaren betalar en uppdragsprovision för försäljningen och köparen betalar en serviceavgift vid köpet. Serviceavgiftens storlek framgår i objektsbeskrivningen och där anges även ett ”uppskattat marknadsvärde”.

Länk till villkor för psauktion.se säljare och köpare


hittamaskin.se

Skärmdump från hittamaskin.se (2022-01-10)


Hitta Maskin Sverige AB, Lidköping
Etablerades 2021
Omsättning (ingen uppgift ännu)
Antal anställda (ingen uppgift ännu)

Hitta Maskin startades av ett antal maskinhandlare för att förmedla en del av deras objekt via auktioner på nätet. Gemensamt för de flesta objekt verkar vara att det står hos någon handlare och att man kan kontakta säljaren på plats för att titta på objektet innan budgivning. En slags hybrid mellan klassisk begagnadförsäljning och auktion på nätet. Hittamaskin.se verkar endast sälja maskiner från anslutna maskinföretag och är därmed inte öppen för objekt från andra säljare. Köpare betalar en inropsavgift och den framgår på sajten när man har skapat konto och loggat in som köpare.

Länk till villkor för hittamaskin.se


vaxxa.se

Skärmdump från vaxxa.se (2022-01-10)


Vaxxa AB, Älvsbyn
Startade 2018
Omsättning: 20,5 miljoner kr (allabolag.se 2020)
Antal anställda: 3 personer (allabolag.se 2020)

Auktionssajt med säte i Norrland och med många norrländska objekt. Vaxxa har vuxit snabbt sedan starten och de har kategorier för skog- & lantbruk, entreprenad och transport samt även bil, bygg och industri. Köparen betalar serviceavgift och den framgår av objektsbeskrivningen oavsett om du är inloggad eller ej. I övrigt motsvarande funktioner och villkor som liknande auktioner på nätet.
Vaxxa erbjuder säljare en service som de kallar “direktköp”. För objekt som inte blivit sålda på auktion kan Vaxxa istället lägga upp dem för direktköp med ett fast pris.

Länk till villkor för vaxxa.se, för säljare/företag och köpare/privatperson


netauktion.se

Skärmdump från netauktion.se (2022-01-10)


Värderings & Auktionskonsulten VAK AB, Hisings Backa
Omsättning: 10,7 miljoner kr (allabolag.se 2020)
Antal anställda: 8 personer (allabolag.se 2020)

Även detta en mindre sajt för auktioner på nätet. Enligt netauktion.se hjälper de främst konkursförvaltare, myndigheter och företag att sälja produkter men de är även öppna för andra säljare. På sajten finns kategorier för skog- & lantbruk och entreprenad som undernivåer till “fordon”. netauktion.se tar ut en slagavgift om 10% (minst 80 kr, max 20 000 kr) av köparen och den här avgiften visas i varje objekt oavsett om man är inloggad eller ej.

Länk till villkor för netauktion.se


Auktionstorget (Kronofogden)

Skärmdump från Kronofogdens Auktionstorget (2022-01-10)


Kronofogden säljer både fastigheter, fordon och prylar via auktioner på nätet. För lösöre, fordon mm så finns en nätauktion på sajten Aktionstorget där man kan lägga bud och handla på liknande sätt som på andra auktionssajter. Här säljs sådant som kronofogden har utmätt eller sådant som säljs exekutivt efter en konkurs. Det finns en salig blandning av produkter men de är indelade i kategorier så att det går att hitta. Man kan t.ex hitta bilar, fyrhjulingar, båtar och en och annan traktor. Verktyg och maskiner är vanligt förekommande.

En skillnad mot andra auktioner på nätet verkar vara att det inte finns någon förvärvs- eller inropsavgift för köparna. En annan skillnad är att det mesta verkar visas för intresserade vid en förutbestämd visningstidpunkt som anges i beskrivningen. Det är inte ovanligt att auktioner på Kronofogdens auktionstorg kan ställas in med kort varsel.

Länk till mer information om att köpa på Kronofogdens Auktionstorg.

retrade.eu

Skärmdump från retrade.eu (2022-01-11)


Retrade/Integrated Cooperative Solutions, Oslo, Norge
Omsättning: 12 miljoner NOK (regnskapstall.no 2020)
Antal anställda: 5 personer (regnskapstall.no 2020)

Nordiskt auktionssajt med verksamhet i Norge, Sverige och Danmark. Lokal närvaro och samarbetspartners i respektive land. Lokala representanter verkar stå som säljare för maskinerna och det finns kontaktinformatuion till dessa säljare så att man t ex kan boka visning. I övrigt liknande villkor och upplägg som för andra nätauktionssajter. Retrade.eu har en kategori för "lantbruk" och därutöver för Transport, Bil samt både maskiner och utrustning för Bygg &v anläggning. Företaget tar ut "hanteringsavgift" av köpare för vissa auktioner och de tar ut en avgift på 250 SEK för "betalningskostnader" i samband med faktureringen.

Läs mer om villkor på retrade.eu här

Tipsa oss!
Som sagt, vet du fler auktionssajter för maskiner eller skogsprodukter på nätet så får du gärna tipsa om det här i tråden. Och vet du mer om hur stor försäljningsprovison som säljarna får betala vid auktioner på nätet så kan det ju vara intressant att dela den informationen också.   TS
Swedish Forestry Expo 2023
Användarvisningsbild

Re: Auktioner på nätet – lista på maskinsajter

Arvid0  
#742859 Tovek, tovek.se måste väl få vara med.

Avatar Fallback

Re: Auktioner på nätet – lista på maskinsajter

devlin  
#742880 Det finns väl ett otal med auktions-siter numera, vilka som är seriösa är mer svårt att avgöra.

https://www.retrade.eu/sv/auksjon?country=2714
https://farm.auction2000.online/auk/w.auctionlist?inc=farm
https://www.sajab.se/
http://www.auktionet.se

Användarvisningsbild

Re: Auktioner på nätet – lista på maskinsajter

Mellberg  
#742892 Mer eller mindre omöjligt att reklamera något du köper på auktion, finns ingen ångervecka heller. Privatköp är också i befintligt skick, men du kan alltid hoppa av före betalningen.

Köper du av en maskinhandlare finns oftast garantier för ett tryggare köp.... 😎

Användarvisningsbild

Re: Auktioner på nätet – lista på maskinsajter

Ängagärdet  
#742910 Slag1.se
Units.se

Kör en del utan reservations pris,lite kul!

Användarvisningsbild

Re: Auktioner på nätet – lista på maskinsajter

Torbjörn Johnsen  
#742932 Tack för input med fler auktionssajter. Jag kommer att uppdatera ursprungsartikeln med några av dem. Främst de auktionssajter som erbjuder enskilda kunder att sälja sina maskiner via deras sajt.

Däremot tar inte med alla de företag som hanterar "partiauktioner" på uppdrag av t ex konkursförvaltare. Auktioner där många olika objekt säljs (förvisso individuellt) på samma plats och vid samma tillfälle. Dessa auktioner är hårt styrda tidsmässigt med ett visningstillfälle, kort auktionstid och sedan i princip ett avhämtningstillfälle. Man kan säga att de är lite av hybrider mellan klassisk, traditionell auktion och nätauktion. Toveks och Slag1 är exempel på sådana auktionsföretag och det finns en mängd ytterligare som vid olika tillfällen även hanterar maskiner när sådana finns med i de dödsbon eller konkurser som går under klubban.

Även om jag inte uppdaterar ursprungsartikeln med dessa auktionsföretag så får ni gärna fortsätta och tipsa👍

   TS
Användarvisningsbild

Re: Auktioner på nätet – lista på maskinsajter

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#742994 Jag tror du glömde auktionssajternas auktionssajt Tradera, som ju ägs av Ebay.
Där finns inte mkt tyngre maskiner men några då och då, jag har köpt mkt verktyg
och motorsågstillbehör mm på Tradera. Senaste köpet var en kamera.

Användarvisningsbild

Re: Auktioner på nätet – lista på maskinsajter

H-E  
#745273 https://kvibergs.se/auktioner


De säljer en del materiel från Försvaret. Just nu några hjullastare, terrängbilar och härligt militärgröna Husqvarnasågar, perfekt för motorsågssamlaren! 👍

Annons:
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).