Skogsnyheter

Billerud Korsnäs köper bruk i Nordamerika

5 inlägg 1267 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Billerud Korsnäs köper bruk i Nordamerika

Torbjörn Johnsen  
#739898 Kartong- och förpackningsbolaget Billerud Korsnäs meddelar nu att de förvärvar det amerikanska skogsbolaget Verso. Det är ett bolag som enligt Billerud Korsnäs "är kostnads- och kvalitetsledande inom grafiskt finpapper, i synnerhet träfritt bestruket papper och specialpapper." Verso är verksamma i USAs "sjödirstrikt" som anses ha god tillgång till prisvärd virkesråvara. Verso fansökte så sent som 2016 om konkursskydd men rekonstruerades och återuppstod några månader senare. Därefter har flera bruk stängts eller lagts ner. Inte minst under Corona-året 2020.

Affären kostar Billerud Korsnäs 825 miljoner US$ (ca 7 miljarder kronor). Billerud Korsnäs planerar enligt pressmeddelandet att konvertera ett av bruken, Escanaba i Michigan till kartongproduktion vilket beräknas dra ytterligare investeringar om ca 9 miljarder svenska kronor. Nya kartongmaskiner ska enligt Billerud Korsnäs vara i produktion 2025 respektive 2029.

Köpet sker med en premie om ca 25% på den senaste tidens genomsnittliga aktiekurs eller 35% mer än vad aktien var värderad i fredags. Så här skriver BK om hur affären och investeringarna ska finaniseras:

Förvärvet av Verso och transformationen kommer att finansieras genom en kombination av en företrädesemission, ytterligare skuld samt operativt kassaflöde.

BillerudKorsnäs har en ny kreditfacilitet om MSEK 6 000, tillhandahållen av Danske Bank och SEB, som är avsedd att användas för detta ändamål. Kreditfaciliteten planeras refinansieras genom utgivande av skuldinstrument och en företrädesemission.


Senast när svenska skogsbolag begav sig i västerled var när Stora Enso köpte det amerikanska pappersbolaget Consolidated Paper 2000 för 4,4 miljarder US$ (motsvarar ca 40 miljarder SEK idag). Consolidated hade industrier i samma geografiska område som Verso (några av bruken togs så småningom över av Verso när Stora Enso drog sig ur Nordamerika). Det blev en dyrköpt erfarenhet för Stora Enso och det finns journalister som räknat utatt det kostade Stora Ensos aktieägare upp mot 49 miljarder kronor. I december 2009 utsåg Dagens Industri Stora Ensos köp av Consolidated som en av de tio dummaste affärerna under det första årtiondet av 2000-talet. Det återstår att se om Billerud Korsnäs har en bättre kristallkula än vad direktörerna och styrelsen på Stora Enso hade inför Consolidated-köpet år 2000.

Läs Billerud Korsnäs pressrelease här:
http://www.billerudkorsnas.se/press--ny ... ordamerika
Escanaba pappersbruk i Wisconsin, Skärmdump från google maps
Escanaba paper mill kommer att konverteras till kartongbruk. En investering på 9 miljarder svenska kronor: bild Versoco.com
   TS
Användarvisningsbild

Re: Billerud Korsnäs köper bruk i Nordamerika

Huggar Herman  
#739900 Precis som du skriver så är väl de tidigare erfarenheterna av köp i Nordamerika (Stora Enso och Norske Skog) minst sagt dåliga.
Att sen köpa ett företag som är specialiserat på finpapper för att konvertera det till kartongbruk känns också lite märkligt. För den pengen får man nästan två nya kartongmaskiner med byggnader och allt runtomkring.

Användarvisningsbild

Re: Billerud Korsnäs köper bruk i Nordamerika

Camaro1969  
#739912 du menar att stora köpte consolidated 2002 ? inte 2020?

Användarvisningsbild

Re: Billerud Korsnäs köper bruk i Nordamerika

Torbjörn Johnsen  
#739927 År 2000 var det som Stora köpte Consolidated paper. Tack Camaro1969 för uppmärksamheten

   TS
Användarvisningsbild

Re: Billerud Korsnäs köper bruk i Nordamerika

Torbjörn Johnsen  
#739929 Det blev inget direkt börsjubel över förvärvsbeslutet. Billerud Korsnäs aktie rasade 7% på beskedet. Här finns en analys om varför men möjligen bakom betalvägg. Huvudproblemet som anges är att det är väldigt långsiktigt (ombyggnaden till kartongbruk klart 2029) samt att marknaden har förväntat sig att "pengarna ska spruta ut" från nya kartongmaskinen på Gruvön när den nu snart är fullt upprampad. Förvärvet riskerar att sluka detta kassaflöde.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).