Skogsnyheter

Strejk på John Deere avblåst — 10 % i löneökning direkt

4 inlägg 2578 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Strejk på John Deere avblåst — 10 % i löneökning direkt

Fredrik Reuter  
#737273 Mer än 10000 arbetare på John Deeres fabriker i USA har sedan fem veckor strejkat för bättre löner. Det är via facket United Auto Workers som strejken genomförts och facket meddelar nu att medlemmarna röstat för ett nytt avtal om bland annat höjda löner.

Det nya sexåriga avtalet som nu en majoritet inom facket röstat för innehåller en omgående löneökning på 10 %. Dessutom ingår en signeringsbonus på $ 8,500, ytterligare 5 % höjningar under det tredje och femte året och ytterligare klumpsummor som motsvarar 3 % av lönen under år två, fyra och sex.

Anledningen till detta, kan man säga rejäla, avtal grundar sig delvis i coronaläget. John Deere började vid strejkens start att se på möjligheten att beställa delar som normalt tillverkas i USA från utlandet. Komponentbrist och problem med logistik gjorde att de inte kunde lösa detta. Dessutom finns många lediga jobb i USA just nu, något som gör att de värnar om de medarbetare de redan har.

Efter detta kanske I-världens riksbankschefer får anledning att tänka om. Tesen de driver just nu är att inflationen är tillfällig. Givet att avtalet mellan UAW och Deere kan vara normbildande (kan dom, kan vi) så kan det driva på en mer långvarig inflation.
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Strejk på John Deere avblåst — 10 % i löneökning direkt

Bruksarn74  
#737276 https://en.wikipedia.org/wiki/2021_John_Deere_strike

Info om strejken.

Avatar Fallback

Re: Strejk på John Deere avblåst — 10 % i löneökning direkt

Robur Clivus  
#737280 Spännande utveckling, gissar att Deere bara är först ut med krav på löneökningar, detta kommer svepa genom företagen på båda sidor atlanten och påverka inflation och räntor uppåt i såfall. Detta ihop med greenflation och råvaruboom det kommande decenniet är kanske det som vänder det 30-40 åriga paradigmet med fallande räntetrend.

Avatar Fallback

Re: Strejk på John Deere avblåst — 10 % i löneökning direkt

r93  
#737378 Jag läste ett roligt inlägg om detta på twitter för ngn månad sedan, tydligen så skulle ”white collar” köra en del av produktionen som var mest viktig, ”bygga traktorer hur svårt kan det vara?” Det hela slutade med brand i fabriken och personskador.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).