Skogsnyheter

Högsta producentpriserna i Tyskland sedan 1951

5 inlägg 798 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Högsta producentpriserna i Tyskland sedan 1951

Fredrik Reuter  
#735594 Destatis släpper idag statistik över Tysklands ekonomi och de så kallade producentpriserna steg med nästan 19 % i årstakt och detta är största uppgången sedan 1951. Producentpriser är ett samlingsbegrepp på de olika priser som främst företag betalar för varor som behövs för att tillverka en produkt. Stiger producentpriserna så finns en korrelation till att priset ut till slutkund också till slut kommer stiga. Det så kallade konsumentpriset.

Det är främst energipriserna som rusat i höjden och anledningen här kanske främst för Tysklands del tillskrivas högre pris på naturgas. Men Destatis nämner också priser på metall, trävaror, vete och konstgödsel.

Kanske kan man säga att det är flera faktorer som samspelar när klimatfrågorna har aktualiserats och det ska ske en grön omställning snabbt. Detta i kombination med råvarubrist och leveransproblem runt om i världen gjort att priserna skenar när världen nu "återstartas" efter coronapandemin.

Når höjningen även konsumentpriserna så brukar lönehöjningar vara förestående och därigenom en ökad inflation. Världens centralbankschefer verkar dock ta det hela mer ro, inkl. vår Svenska centralbank. Deras tes är att höjningarna på producentpriserna som vi nu sett skena iväg bara är tillfälliga. Detta är anledningen till att inte räntorna har höjts. Vem som får rätt i detta "chicken-race" kan vi bara sia om.
Foto: Unsplash
   TS
Avatar Fallback

Re: Högsta producentpriserna i Tyskland sedan 1951

r93  
#735603 Det kommer bli fattigare framöver, världen har skapat enorma mängder pengar under pandemin, eu har hällt ut 7500 miljarder, siffran på usa minns jag inte, men det är otroliga summor.

Lantmännen varnade ju för 10% dyrare mat framöver, svenska dieselpriset höjs med 1kr vid årsskiftet.

Jag är rädd att det kommer krascha hårt, det ligger bra i tid nu.

Användarvisningsbild

Re: Högsta producentpriserna i Tyskland sedan 1951

JörgenO  
#735611 De analyser jag tittar på är ganska entydiga i att inflationen, både i konsument och producentledet är av övergående natur.
Inflationssiffrorna nu (dvs +/-3-4 månader) är i stort årseffekter beroende på förra årets pandeminedstängningar. Kombineratmed att råvarupriserna sprattlar till i sin nedåtgående trend (både i pris o som andel av ekonomin)

Nån gång vartannat eller vart tredje år är det populärt bland ekonomer o media att popularisera detta 80-talsfenomen igen.
Förutsättningarna finns inte riktigt där på samma sätt som för 30-40 år sedan. Marknader är betydligt mindre reglerade och fungerar bättre, detta gäller inte minst arbetskraft och global handel. Vi har även centralbanker som på ett helt annat sätt kan agera och har betydligt mer makt än politiken jämfört med förr.
Så inflationsmotorn kan tända till ibland men den kommer inte starta i närtid utan dramatiskt sämre globala relationer som bränsle

Avatar Fallback

Re: Högsta producentpriserna i Tyskland sedan 1951

r93  
#735672 De globala relationerna har nog inte varit sämre än på länge!

Användarvisningsbild

Re: Högsta producentpriserna i Tyskland sedan 1951

JörgenO  
#735682
r93 skrev:De globala relationerna har nog inte varit sämre än på länge!


Det är såklart alltid en bedömningsfråga.

Det mått som (jag anser) är det relevanta för att förstå inflationsmekanismen är omsättningen i världshandeln (Cross border trade) och med det måttet är de globala relationerna mycket goda och starkt ökande även om ökningen också är en årseffekt som är påverkad av Corona.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).