Skogsnyheter

Avverkningsanmälningar upp 6 % hittills 2021

1 inlägg 1643 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Avverkningsanmälningar upp 6 % hittills 2021

Fredrik Reuter  
#734460 De så kallade avverkningsanmälningar som krävs inför en föryngringsavverkning är hittills upp 6 % jämfört med föregående år. Det visar färsk statistik från Skogsstyrelsen. Sett över en 10-årsperiod så kan det, om trenden fortsätter de två sista månaderna i år, bli ett rekordår för avverkningar i Sverige 2021. Bara stormåret 2005 är i så fall högre i nutid och vi kan också se en bruttoavverkning över 100 miljoner m3sk på årsbasis.

En avverkningsanmälan måste skickas in till Skogsstyrelsen om en skogsägare ämnar föryngringsavverka (trakthygge, kalhygge) ett större områden 0,5 hektar. Hittills i år har knappt 4.000 hektar anmälts på detta sätt i Sverige. Störst ökning återfinns i Halland som under årets första tio månader har ökat avverkningsanmälningarna med 68 % jämfört med föregående år.

En avverkningsanmälan innebär de facto inte att skogen avverkas. Många avverkningar blir oavverkade under innevarande år och enligt den historiska statistiken så avverkas någonstans mellan 60 - 70 % av den anmälda arealen. Oaktat utfall så innebär den ökande anmälningen av föryngringsavverkning att den teoretiska omloppstiden i Sverige nu hamnar på ca 87 år. Omloppstiden är den tid mellan skördarna i trakthyggesbruket.
   TS
Swedish Forestry Expo 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).