Skogsnyheter

Setra expanderar - bygger ut i Malå

3 inlägg 2269 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Setra expanderar - bygger ut i Malå

Torbjörn Johnsen  
#733391 Sågverkskoncernen Setra meddelar idag att man planerar en utökning av produktionen vid sågverket i Malå. Från dagens 160 000 kubik sågad vara till 350 000 kubik. Detta ska ske genom byggnation av ett nytt timmerintag, en ny såglinje, ett uppdaterat justerverk och en ny torkanläggning. Hela sågen ska genomgå en modernisering som enligt Setra ska bidra till produktion av högkvalitativa produkter med stor noggrannhet. Hela investeringen beräknas kosta 390 miljoner kronor och Bygg- och produktionsstart framgår inte av pressmeddelandet men det är väl antagligen långa leveranstider hos tillverkarna av sågutrustning idag. Alla sågverk har efter det här året kistorna fulla med pengar och är mer än angelägna om att investera.

En fråga som är intressant är hur det ser ut på förädlingssidan? Kommer man även att utöka hyvel och förädlingskapaciteten eller handlar det om att producera mer bulk?

Hur ser råvarutillgången ut kring Malå? Finns det timmer nog för en expansion? Vi pratar om ett ökat timmerbehov om ca 400 000 m3fub sågtimmer när kapaciteten är fullt utbyggd. Det borde ju vara bra för de norrländska timmerpriserna med lite mer konkurrens på marknaden kan man tycka.

Läs mer på Setras sajt här:
https://www.setragroup.com/sv/press/pre ... roduktion/

Precis nu kom även information om att Setra planerar att investera mer i sina sågverk i Bergslagen. Beslut är redan fattat om utbyggnad av Skinnskatteberg men nu ska man bygga ut torkkapacitet i Heby och Haseelfors. Full snurr i svenska sågverksinvesteringar med andra ord!
Setras sågverk i Malå. Bild: setragroup.com
   TS
Användarvisningsbild

Re: Setra expanderar - bygger ut i Malå

Kenya Cane  
#733395 Det var goda och trevliga nyheter som får mitt västerbottniska inlandshjärta att slå några extra volter av ren glädje! 😇

Användarvisningsbild

Re: Setra expanderar - bygger ut i Malå

Skogz  
#733397 Rätt sjukt att investeringen på 390 miljoner bara motsvarar ca 31% av den estimerade totalvinsten i år.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).