Skogsnyheter

Debaclet med Sveriges dikade våtmarker i Uppdrag Granskning

2 inlägg 1852 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Debaclet med Sveriges dikade våtmarker i Uppdrag Granskning

Fredrik Reuter  
#730527 Uppdrag Granskning sänder idag ett reportage som går på djupet med vad som måste kallas ett debacle med Sveriges dikade våtmarker. Debacle i den bemärkelse att det finns markägare som vill ställa om sina utdikade våtmarker och regering efter regering (oavsett färg) lovar först ersättning för detta i budget och väljer sedan att dra tillbaka pengarna.

De markägare som vill skapa våtmarker behöver ha ersättning för detta och det är alltså denna "peng" som flera regeringar bakåt i tiden valt att stryka när budgeten går live.

Uppdrag Granskning tar också upp det faktum att återställning av våtmarker kan vara den enklaste åtgärden i klimatarbetet. Detta då Sveriges dikade våtmarker tillsammans släpper ut lika mycket koldioxid per år som personbilstrafiken i Sverige. Det kan dessutom vara så att det inte bara är tekniskt enkelt utan också ur ett nationellt perspektiv också billigt att ställa om dikade våtmarker.

Ett bra exempel kan vara att nuvarande regering förmedlade att 200 miljoner kronor skulle gå till återvätning av våtmarker 2019. De "glömde" dock att öronmärka pengarna och bara 50 miljoner nådde markägare. I relation till det stöd nuvarande regering väljer att satsa på Bio-CCS (6 miljarder 2022) så ter sig våtmarksprojektet som en spottstyver.

Redan skrivet om våtmarker på Skogsforum:

775 Mkr ur statsbudgeten ska återväta dikade torvmarker

Utredning: Dikad skogsmark ska återvätas för klimatet

Att anlägga en stor våtmark (Video)

Stora koldioxidutsläpp från skog på dikad torvmark
   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Debaclet med Sveriges dikade våtmarker i Uppdrag Granskn

Älgfoderodlare  
#730537 Det har väl varit ett genomgående tema när det gäller just stöd / bidrag till att göra omställningar, som ska gynna / förbättra möjligheten till en "grönare / hållbarare ekonomi" under miljöns / klimatets tema; - Ooops, helt plötsligt är pengarna slut ! Man lovar ros, men det blir ris i slutänden ! Otaliga är väl de reportage, om hur människor som velat / önskat satsa i denna omställning. Som fått stå sitt kast o kostnaderna då intresset varit för stort o anslagen för små / minskats.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).