Skogsnyheter

Glödhet sågteknikmarknad i spåren av sågversåret 2021

1 inlägg 1512 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Glödhet sågteknikmarknad i spåren av sågversåret 2021

Torbjörn Johnsen  
#730371 Det har ju knappast gått någon förbi vid det här laget att svenska sågverk har haft en marknadsboom utan jämförelse i modern tid. En direkt effekt av denna supermarknad är höga vinstmarginaler för sågverken. En indirekt effekt är att teknikleverantörerna till svenska sågverk har fått orderböckerna sprängfulla. Nu finns det rejält med pengar att investera.

Vilka investeringar gör sågverken?
Frågan är bara vad svenska sågverk investerar i för teknik? Handlar det om att uppgradera såglinjer och bygga bort flaskhalsar eller blir det helt nya såglinjer? Vi har pratat med Christian Winlöf från företaget USNR i Söderhamn om sågverkens investeringsplaner. Som marknadschef i en global teknikleverantör till sågverksindustrin har Christian bra koll på läget.

-Sågverksmässigt så är Sverige en mogen marknad och det finns inte så mycket utrymme för expansion rent volymmässigt, säger Christian. Visst finns det flera helt nya såglinjer i planeringen men en ny linje brukar innebära att en gammal stängs ner och att produktion flyttas över.

Satsar på ökat utbyte
Det mesta av investeringarna handlar i stället om att öka sågutbytet. Enligt Christian så har nyare svenska sågverk generellt ett högt sågutbyte men det går alltid att göra mer. Kan ett stort sågverk öka sitt utbyte med en enda procent så gör det stor skillnad på nedersta raden. Det som det främst investeras i idag är olika typer av skannerutrustning som detaljerat läser av och planerar inläggningen av sågstocken.

-Idag finns avancerade 3D-skannrar med avläsning i realtid vilket gör att det går att optimera sågningen på ett mycket snabbt och bra sätt utifrån varje stocks individuella egenskaper, säger Christian Winlöf. Kombinerat med tunna sågsnitt går det att få ut mer av en begränsad råvaruresurs.

Företaget som uppfann barkmaskinen
USNR är ett amerikanskt bolag som erbjuder teknik för sågverk och träindustri. 2015 köpte de det svenska företaget Söderhamn Eriksson som numera ingår i USNR-koncernen. Söderhamn Eriksson i Söderhamn hade en 150-årig historia inom verkstadsindustri med stort fokus på sågverksteknik under senare delen av 1900-talet. Den revolutionerande barkmaskinen Cambio uppfanns av bolaget en gång i tiden. Idag finns tillverkning av sönderdelningslinjer, kantautomater och Cambios barkmaskiner i USNRs anläggning i Söderhamn.
USNR är ett amerikanskt bolag med tillverkning i bl a Söderhamn, Sverige. Just nu, i spåren av trävaruboomen 2021, strömmar det in beställningar från sågverk Världen över. Källa: usnr.com
   TS
Elmia
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).