Skogsnyheter

SCA täljer guld från både trävaror och massa Q2

1 inlägg 2715 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

SCA täljer guld från både trävaror och massa Q2

Torbjörn Johnsen  
#720624 Idag redovisade SCA sitt Q2-resultat för 2021. Utfallet översteg alla prognoser och förväntningar och bäst av allt gick trävarudelen. Nettoresultatet för SCAs trädivision står för den högsta vinstnivån och kommer upp i hela 32,1% i rörelsemarginal. Massaverksamheten går nästan lika bra med en röreslemarginal på 29,2% och förpackningsmaterialen i divisionen "Containerboard" landade på 22,6%. För hela SCA-koncernen blir vinstmarginalen rekordhöga 30,9%. SCAs grafiska pappersverksamhet knoppades av helt under Q1 och engångskostnader för detta belastade Q2:s resultat.

Orsaken till den höga lönsamheten är att både produktion som försäljningspriser har ökat medan kostnaden för timmer och massaved har legat kvar på samma nivå som kvartalet innan. Virkesflödet har enligt SCA varit "kontrollerat".

Svensk skogsindustri täljer just nu guld tack vare rekordhöga Världsmarknadspriser på sina produkter, välinvesterade industrier och samtidigt mycket låga råvarukostnader. Troligen Europas lägsta.

Under Q2 har SCA köpt till mer skogsmark i Baltikum. Totalt 2000 ha och tittar man i Q2-rapporten kan man uttyda att det kostat ca 100 miljoner kr. D v s ca 50 000 kr/ha. Vi gissar att det är huggsexa om tillgänglig skogsmark i Baltstaterna idag och att svenska skogsbolag gör allt de kan för att investera i mer skogsmark runt Östersjön.

Till skillnad mot Stora Enso så kommenterar inte SCA de senaste veckornas händelser i EU och EU-kommissionen kring skogsstrategi, klimat-, miljö- och taxonomifrågor.

Läs hela Q2-rapporten från SCA här.

SCA verkar vara det skogsbolag (inkl. Södra) som har fått störst hävstång från de rekordhöga trävarupriserna. Här kan du läsa en artikel på iskogen.se om hur stor trävaruexponering de svenska skogsbolagen har på börsen.
SCAs sågverk i Bollsta är enligt SCA.se det största av alla SCAs fem sågverk med en årlig produktionskapacitet om 560 000 m3 sågad vara. Strax efter kommer Tunadal med 540 000 m3sv och totalt har SCA en produktion om nästan 2,2 miljoner m3sv. Det gör SCA till Sveriges största sågverksbolag. Bild: SCA.com
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).