Skogsnyheter

BillerudKorsnäs ökar försäljning och vinst Q2

1 inlägg 2785 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

BillerudKorsnäs ökar försäljning och vinst Q2

Torbjörn Johnsen  
#720264 Den här veckan presenterar flera skogsbolag sina Q2-rapporter. Bl a förpackningsbolaget BillerudKorsnäs som ser ut att gå som tåget även om man inte jobbar med den extremt lönsamma produkten trävaror.

BillerudKorsnäs redovisar en försäljningstillväxt för Q2 med 6% högre omsättning än motsvarande kvartal i fjol. Det handlar både om ökade volymer och höjda priser. Vinstmarginalen ökar också något och den är, beroende på vilken nivå som avses (EBITDA eller justerat rörelseresultat) 14% resp 6% av nettoomsättningen. Tack vare omsättningshöjningen så ökar vinsten i kronor räknat ganska rejält. Ni hittar hela rapporten här.

BillerudKorsnäs har som sagt inga sågverk i sin verksamhet utan är i stort helt fokuserad på förpackningsmaterial. Den nya kartongmaskinen KM7 vid Gruvöns bruk är under upprampning och i maj tillverkades de första kommersiella volymerna av vätskekartong. BillerudKorsnäs förväntar sig en fortsatt positiv utveckling av kartongproduktionen vid Gruvön med ökade volymer av både vätskekartong och förpackningskartong. Fram till 2024 ligger bolagets fokus på att trimma upp produktionen och öka effektiviteten inkl kostnadseffektiva vedleveranser.

BillerudKorsnäs ser ljust på framtiden och skriver att efterfrågan är positiv för deras produkter. Försäljningspriserna kommer att höjas och det uppväger stigande kostnader för marknadsmassa, kemikalier, energi och logistik enligt Q2-rapporten. När det gäller råvaruförsörjningen skriver BillerudKorsnäs koncernchef Christoph Michalski att

Tillgången på massaved i våra regioner är fortsatt god och prisnivåerna relativt
stabila.


I rapporten hintas även om att det efter 2024 kommer bli ett nytt fokus på att öka produktionen. Frågan är vad det innebär? Förvärv eller byggnation av ny kartongmaskin på något av bruken?

Läs BillerudKorsnäs Q2-rapport här.
Den nya kartongmaskinen KM7 på Gruvöns bruk är fortfarande under upprampning men levererar nu ökande volymer av både vätskekartong och förpackningskartong. Bild: billerudkorsnas.com
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).