Skogsnyheter

Även Sveaskog missar Corona-boomen Q2 2021

1 inlägg 3306 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Även Sveaskog missar Corona-boomen Q2 2021

Torbjörn Johnsen  
#720104 Sveaskog har presenterat sin delårsrapport för andra kvartalet och första halvåret 2021. Resultatet ökar jämfört med i fjol men det kan enligt Sveaskogs Vd Per Matses tillskrivas värdeökning av skogen, annat sätt att redovisa föryngringskostnaden samt mer avverkning på egen skog. Leveransvolymerna av virke till industrin ökade med tre procent men priserna var enligt Matses oförändrade. Det här innebär att inte heller Sveaskog, i egenskap av stor skogsägare, har lyckats få med något av den kraftiga trävaruboom som råder på marknaden för tillfället. Än så länge stannar pengarna i industrin.

Sveaskog sitter självklart med långsiktiga avtal med sina industrikunder men frågan är om inte de borde ha en bättre förhandlingssits med sina stora volymer? Att öka leveransvolymerna med tre procent gynnar väl dock inte förhandlingspositionen. Men det verkar finnas en förväntan om ökade timmerpriser under hösten om man läser vad de skriver i sin marknadsrapport:

Givet denna utveckling (höjda trävarupriser, red. anm) är efterfrågan på timmer mycket stark med prisökningar under hösten som följd.


Fram tills dess så verkar både Sveaskog och privata skogsägare få nöja sig med att skogen ökar i värde. Ett värde som det dock är svårt att livnära sig på i det korta perspektivet.

Läs sammanfattningen av Sveaskogs delårsrapport häroch vill du se hela rapporten så finns den här.
Sveaskogs Vd Per Matses tror på höjda timmerpriser i höst. Bild: Sveaskog.se
   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).