Skogsnyheter

Södras sågverk i Q2-rapporten: 30,7% vinstmarginal

4 inlägg 4542 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Södras sågverk i Q2-rapporten: 30,7% vinstmarginal

Torbjörn Johnsen  
#719677 Idag släppte Södra sin finansiella rapport för andra kvartalet 2021. Och det går bra nu! Både sågverken och massabruken säljer sina produkter till rekordpriser för att citera Vd Lotta Lyrå. Produktionen ligger på samma nivå som för motsvarande period i fjol men försäljningspriserna är avsevärt mycket högre för både trävaror och massa.

Södra ökar omsättningen med 72,6 procent jämfört med Q2 2020 men vinsten ökar med 265 procent jämfört med samma period i fjol. Allra högst lönsamhet har nu sågverken och affärsområdet Wood redovisar en rörelsemarginal på 30,7 procent. Motsvarande siffra för Cell (pappersmassan) är 20,7%. Idag drar sågverken in betydligt mer vinstpengar till Södra än vad massaproduktionen gör trots att omsättningen för sågverken fortfarande är något lägre.

På koncernnivå hamnar vinstmarginalen på 18% efter avskrivningar och finansiella poster men före skatt.

Vi har tidigare i veckan skrivit om Setras Q2-resultat som visade en liknande vinstutveckling för sågverksamheten och nästa vecka rapporterar fler skogsbolag. Det återstå att se vilka sågverksdivisioner som kommer med i "30-procentklubben" men det ser definitivt bra ut för sågverken nu.

Mixen av kraftigt höjda trävarupriser och återhållna timmerpriser ger en riktig vinst-coctail. och då har vi troligtvis bara sett början. Den svenska sågverksindustrin höjde unisont leveranspriserna på sina produkter med 30-40% den 1 juli och denna höjning syns alltså inte i resultaten förrän nästa kvartal. Frågan är om sågverkens vinster kommer att fortsätta stiga upp mot 40% vinstmarginal eller om skogsägarna äntligen kommer att få se reella prishöjningar på timmer?

Så här skriver Södras Vd Lotta Lyrå ang timmerpriserna:

Ett marknadsmässigt virkespris är en viktig förutsättning. Vi behöver därför ha örat mot omvärlden och vara lyhörda för marknadens signaler.


Du kan läsa mer om timmerpriser och Södras pris- & vinstmodel på iskogen.se.
Sågverken går för fullt men efterfrågan är större än produktionen och därmed stiger priserna på Södras trävaror. Bild: sodra.com
   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Södras sågverk i Q2-rapporten: 30,7% vinstmarginal

Ldsaren  
#719684 Får väl hoppas på bra efterlikvider varje fall .

Användarvisningsbild

Re: Södras sågverk i Q2-rapporten: 30,7% vinstmarginal

Vedproducent  
#719686
Ldsaren skrev:Får väl hoppas på bra efterlikvider varje fall .

Ja det kan man ju hoppas på. 23 kr st gav vinterns lass av kubb. Skrämmande dåligt och bättre att göra ved av det med.

Användarvisningsbild

Re: Södras sågverk i Q2-rapporten: 30,7% vinstmarginal

Sjögården  
#719718 Lyssnade på sändningen med medlemsinloggningen.
Min tolkning är att det rullar in bra med kontrakt fortfarande på dagens prisnivå och att Södra följer virkesmarknaden noga.
Södra är välskött och vårdar både resultaträkning och balansräkning.
Men frågar kvarstår, vem tar ansvar för prisnivån på virket.
Om nu Södra Wood levererar resultat på en hög nivå Q2 kan man bara gissa hur privatsågverken tjänar pengar just nu.
Jag avvaktar kontrakt hur som helst… 😉

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).