Skogsnyheter

Riksskogstaxeringen 2021 släpps idag 27 maj

2 inlägg 2411 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Riksskogstaxeringen 2021 släpps idag 27 maj

Fredrik Reuter  
#714385 Idag släpper SLU data från sin senaste Riksskogstaxering. Det handlar om data som finns tillgänglig via deras statistikverktyg på webben samt en ny "skogsbibel" i PDF-format. Vi har börjat grotta oss igenom den nya data som nu är tillgänglig och har börjat återge vår syn, bland annat i en artikel på iSkogen som länkas här nedan.

Även om årets tema i år är fjällskogen så kan man inte blunda för den rejäla dippen som finns i tillväxten i våra svenska skogar. Det kan vara så att den torra sommaren 2018 är den största boven i dramat och tyvärr är det så att den nya statistiken i Riksskogstaxeringen visar att vi är tillbaka på samma tillväxt vi hade i mitten av 90-talet, alltså 25 år sedan.

Läs gärna hela artikeln här: https://iskogen.se/skogsbruk/skogsdata- ... da-granen/
   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Riksskogstaxeringen 2021 släpps idag 27 maj

Lars Lundqvist SLU  
#714444 Att jämföra totala nivåer på löpande tillväxt är helt irrelevant om den inte kopplas till åldersfördelning och ståndortsindex. Uppgångar och nedgångar kan lika gärna förklaras av förändringar i åldersfördelning över SI som av väder. Dessutom påverkas tillväxten av stamantal. Så för att det ska vara relevant att jämföra totalvärden över tillväxt vid olika tidpunkter så måste både åldersklassfördelningen vara konstant över alla SI-klasser och stamantalet vid olika beståndsålder vara konstant. Och så ser det ju inte ut i de svenska skogarna.

Det som vore intressant att se är om tillväxten per hektar i olika åldersklasser har förändrats över tiden, separat för olika trädslagsblandningar (eftersom olika trädslag växer olika), men några sådana redovisningar finns inte.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).