Skogsnyheter

Multiskadorna på skog i Norrland kan sänka tillväxten 20 %

2 inlägg 2936 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Multiskadorna på skog i Norrland kan sänka tillväxten 20 %

Fredrik Reuter  
#709467 Tjugo procent, eller sju miljoner kubikmeter per år. Det kan bli det dystra resultatet i minskad tillväxt i Norrlands ungskogar om multiskadorna får fortsätta att härja fritt. Detta sammanfattar Skogsstyrelsen idag efter att de låtit SLU göra en beräkning utifrån ÄBIN-resultatet och i relation till SKA15-analysen.

Det hela handlar om skador på ungskog i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län. Multiskador i denna kontext innefattar betesskador från älg samt svampangrepp från främst törskate men också snöskytte, knäckesjuka,
gremmeniella, granrost, grankotterost och skvattramrost.

Om inget görs och om skadorna får fortsätta i den utveckling som sker idag så vänder framtidsanalysen för norra Norrlands tillväxt från en positiv utveckling på några miljoner kubikmeter per år till minus 7 miljoner kubikmeter per år. Teoretiskt skulle det kunna innebära att multiskadorna sänker dagens tillväxttakt med säg 5 miljoner kubikmeter.

7 miljoner kubikmeter i tillväxtsförlust skojar man inte bort ens på nationell nivå, det kan till och med påverka framtida LULUCF-rapportering från Sverige. Frågan är vad man kan göra åt detta? Det kanske vi kan diskutera vidare om här i tråden. Vill du läsa nyheten från Skogsstyrelsen så kan du göra det här: https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslis ... og-i-norr/
Bild från Skogsstyrelsen.se
   TS
Avatar Fallback

Re: Multiskadorna på skog i Norrland kan sänka tillväxten 20

Alvarsson  
#709468 Hur länge skall detta vansinne få hålla på?

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).