Skogsnyheter

Norra Skogs första bokslut 2020

6 inlägg 3443 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Norra Skogs första bokslut 2020

Torbjörn Johnsen  
#705294 Norra Skog redovisade sitt bokslut för 2020 i dagarna. Det är det första året som redovisas efter fusionen mellan Norrskog och Norra Skogsägarna 15 maj 2020. Norra skog redovisar hela verksamheten som Norra Skog 2020 inkl. de båda ingående föreningarnas verksamhet fram till det formella samgåendet. Däremot så jämför man i den formella bokslutsredovisningen 2020 års resultat med enbart Norra Skogsägarnas resultat för 2019 vilket ju blir lite skevt. Jag har därför tittat på de båda föreningarnas redovisning för bokslutsåret 2019 och lagt in det som jämförelse i tabellen här nedan.

Norra Skogs bokslut och några nyckeltal för 2020 jämfört med båda föreningarna (Norrskog och Norra Skogsägarna) för 2019. Källa: norraskog.se


Norra Skog har haft ett bra år med ökad virkesanskaffning och ökad omsättning i kronor räknat. Trots att produktionen av sågade trävaror minskade med sju procent (p g a nedläggning av sågen Östavall i juni) så ökade inkomsterna från trävaruverksamheten med tre procent 2020. Den totala omsättningen ökade med 200 miljoner kronor och virkesfångsten ökade med 134 000 kr. En stärkt trävarumarknad har bidragit till den ökade omsättningen.

Trots ökad omsättning och sågverksinkomster så går föreningen back med 95 miljoner kronor. Det negativa resultatet tillskrivs engångskostnader som kan härledas till fusionen i form av konsult-, IT- och varumärkeskostnader samt kostnader för omstrukturering av sågverks- och förädlingsindustrin. På nedersta raden redovisar Norra Skog dock ett rekordstort rörelseresultat och det beror på att man sålde av 40 000 hektar egen skogsmark i november 2020 till ett uppskattat värde av ca 1,7 miljarder kr. Pengar som sedan användes i januari i år för att köpa in sig med 30% av aktierna i Metsä Pulp i Husum. Mer om det längre ner.

Tittar man på lite nyckeltal så ser det ut så här (jämfört med Norrskog 2019 + Norra SÄF 2019 inom parentes):

Omsättning i industrin: 2 030 milj kr (+65 milj kr)

Sågverksproduktion: 836 000 m3 sågad vara (-64 000 m3sv)

Virkesfångst: 3 550 000 m3fub (+134 000 m3fub)

Antal medlemmar: 27 343 (-366)

Medlemsareal: 2 107 000 hektar (-42 000ha)

Antal anställda: 644 (-42 personer)

Löner till Vd och styrelse: 7,8 milj kr (-1,6 milj kr)

Löner till övrig personal: 307 milj kr (+11 milj kr)

Årets bästa skogsaffär?
Under 2020 sålde den nybildade skogsägarföreningen ett stort skogsinnehav om 40 000 hektar skog. Ska man tolka siffrorna i bokslutet så fick Norra Skog ca 1,7 miljarder kronor för denna skog vilket i så fall skulle motsvara 42 500 kr/ha. Försäljningen gav inte bara ett starkt kassatillskott till Norra Skog utan den har som referens även varit med och bidragit till att andra skogsbolag med mark i norra Sverige skrivit upp värdet på sin skog.

Årets sämsta industriaffär?
Det kanske är att sticka ut hakan lite men vi har frågat oss själva varför Norra beslutade sig för att gå in och köpa 30% av aktierna i Husums massabruk från finska Metsä. Förvisso har Södra tjänat stora pengar på sina massabruk under senare år (vilket verkar ha varit avgörande för Norras beslut) men frågan är om det är här pengarna kommer att genereras i framtiden? Metsä planerar att bygga kartongproduktionskapcitet vid bruket i Husum men i den affären har alltså inte Norra någon andel. Norra argumenterar för köpet med att man nu får avsättning för sin massaved men man sa också vid en pressträff i fjol att man inte förväntar sig att man kommer att få ett bättre pris för massaveden än "marknadspriset". Vinsten av att äga en andel i bruket består i att Norra får en andel av brukets vinst. I egenskap av sin storlek kanske Norra nu ändå hade haft en bra förhandlingsposition för att sälja sin massaved och cellulosaflis till Husum/Metsä som inte har något eget skogsinnehav i Sverige? För Metsä måste det snarare sägas vara det motsatta. Årets bästa affär. Man får in en delägare i massabruket som pytsar in pengar så att man kan bygga om både massabruk och delvis kartongproduktion. Samtidigt säkrar man upp råvarutillgången till bästa marknadspris men kommer ändå att behålla hela förädlingsvinsten (i kartongverksamheten) inom Metsä-koncernen.

Bättre att förädla mer till byggprodukter?
Hade Norra varit lite mer framtidsinriktade i sina investeringsplaner skulle man ju ha kunnat åstadkomma väldigt mycket intressant skogsägarnytta för 1,7 miljarder. Man hade t ex kunnat bygga två stora KL-träfabrikerr vid några av sina sågverk och varför inte en stor anläggning för andra s k EWP (Enginered Wood Products). Produkter som kan göras av enklare virke (massaved), t ex OSB- eller annat skivmaterial, PSL, LVL eller liknande. Investeringsnivån i den här typen av produktion ligger betydligt lägre jämfört med den inom cellulosaindustrin och Norra Skog skulla ha fått mycket ny industri för pengarna.

Framtiden får utvisa om det var rätt eller fel att köpa in sig i massabruket men det känns lite passivt och kanske t o m lite riskfyllt i dagens klimatfokuserade Värld.

När det gäller sågverks- och byggproduktverksamheten så verkar Norra i alla fall ha ångan uppe. Man jobbar för utökade volymer vid flera sågverk och byggprodukterna har fått en egen tydligt affärsenhet. Framtiden är gjord av trä - gärna från Norrland!
Metsäs fabrik i Husum. Norra Skog köpte in sig med 30% i massadelen Metsä Pulp i januari i år. Källa: Norraskog.se
   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Norra Skogs första bokslut 2020

ulfgustav  
#705366 Det finns en del frågetecken i samband med fusionen där tillförde Norrskogs medlemmar ett stort skogsinnehav, har inte kunnat finna något om den värderingen. Eftersom det samlade skogsinnehavet nu sålts så verkar det som att Norrskogs medlemmar sitter med "svartepetter"

Användarvisningsbild

Re: Norra Skogs första bokslut 2020

Mellberg  
#705436 Bara bra att skogen såldes, var ju bara en lekstuga för tjänstemännen egentligen. Nu fick vi ett förvaltningsuppdrag som borde försörja i alla fall ett par anställda. Att bli delägare i ett lönsamt massabruk kan inte vara fel och borde på sikt innebära rejäla efterlikvider. 👍

Avatar Fallback

Re: Norra Skogs första bokslut 2020

ulfgustav  
#705494 Mellberg du kanske vet mera om fd Norrskogs skogsinnehav, vad värderades det till vid samgåendet? Vad såldes det för? Det är här det finns en rejäl informations miss. Bli delägare i ett lönsamt massabruk? Det är väl trots allt osett vad det kan innebära. Metsä Husumhar väl inte varit någon "kassako" direkt.

Användarvisningsbild

Re: Norra Skogs första bokslut 2020

Mellberg  
#705557 Gamla Norrskog skulle ha sålt ut sina skogar för länge sedan. En skogsägareförening skall normalt inte äga egna skogsfastigheter, utan se till att medlemmarna får bästa möjliga avkastning på sitt skogsbruk, samt företräda och försvara privatskogsbruket i alla möjliga sammanhang.

Idag klagar naturmupparna på industriskogsbruket med Sveaskog i spetsen, alla riktigt stora hyggen ägs nästan alltid av Sveaskog (statens och MP eget skogsbolag) . Undantaget är brandhygget från Ljusdal som mupparna älskar att filma med drönare. :mrgreen:

Inte ett enda normalhygge från våra privatskogar filmar och visar man. Inte ens SVT vill visa upp det verkliga skogssverige. Vad sedan DN håller på med är bara en skam för liberala krafter. 👎

Tur att kampanjen den Svenska skogen tycks leva vidare. 👍

Varför detta utfall, jo det privata skogsägandet i NORRLAND är under attack. Så är du skogsägare i Norrland och inte redan är medlem i Norra Skog, ansök om medlemskap redan imorgon. Tillsammans blir vi starkare. 😎

Avatar Fallback

Re: Norra Skogs första bokslut 2020

Sandström87  
#705596 Är helt övertygad om att det ligger större vinst i att deläga ett toppmodernt massabruk än att starta upp en helt ny industri som man inte har någon kunskap i. Föresten så har massadelen i husum gått väldigt bra och kartongbruket gått sämre.
Om 40000 ha skog avkastar ca120000fub per år. Vad få man i snitt per fub på en fastighet om man räknar både med gallring och slutavverkning och drar av för skogsvård, kan 250kr/fub va rimligt. Då blir avkastningen ca 30miljoner/år. Vi kan räkna på 500kr/fub också. Då blir avkastningen 60miljoner/år.
Ska va ett riktigt dåligt massabruk av husums storlek om vi inte ska få högre avkastning ifrån massabruket än från 40000ha skog. Rätta mig gärna om jag har fel!
Är iaf glad att jag byggt upp en liten insats i Norraskog för att kunna ta del av de vinster som jag är övertygad om kommer i framtiden

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).