Sida 1 av 1

Österlen har fått ett vargrevir

Postat: ons 17 feb 2021, 16:12
av Fredrik Reuter
Österlenarna kan få vänja sig att leva ihop med varg. Detta efter att Länsstyrelsen i Skåne nu identifierat ett vargrevir Linderödsåsen i Skåne. Reviret, som är konstaterat vara just ett vargrevir har fått namnet Linderödsåsen och det är det första konstaterade reviret i Skåne i modern tid.

– Flera vargar har under de senaste åren rört sig i Skåne. Att det någon gång skulle bildas ett revir är inte oväntat. Om paret kommer att få valpar är för tidigt att uttala sig om, men vi kommer att följa utvecklingen i reviret, säger David Börjesson.


Här kan du läsa mer: https://www.mynewsdesk.com/se/lansstyre ... ne-3074388

Re: Österlen har fått ett vargrevir

Postat: lör 20 feb 2021, 00:25
av Badbollen
"LRF Skåne gillar inte tanken på ett vargrevir i länet. Det kan negativt påverka möjligheten till djurhållning, Sveriges livsmedelsstrategi och möjligheten att hålla betesmarker öppna."

https://svenskjakt.se/start/nyhet/lrf-s ... g-i-lanet/

Re: Österlen har fått ett vargrevir

Postat: lör 20 feb 2021, 08:17
av salix
Ytterligare en landsbygd som blir brutalt våldtagen och får bära kostnaden medans staten tycker det blir både spännande och fantastiskt med mångfald.

Re: Österlen har fått ett vargrevir

Postat: lör 20 feb 2021, 08:35
av ananders
Här är ett reportage om hur de som bor i det nya reviret tycker om det. Och en sak som jag tycker är bekymmersam är att de som är kkritiska till det inte vågar medverkar.

https://sverigesradio.se/artikel/sa-tyc ... -vargparet

Re: Österlen har fått ett vargrevir

Postat: lör 20 feb 2021, 08:58
av isteskog
De kanske är rädda för repressalier från vargkramare?

Re: Österlen har fått ett vargrevir

Postat: lör 20 feb 2021, 10:41
av Badbollen
ananders skrev:Här är ett reportage om hur de som bor i det nya reviret tycker om det. Och en sak som jag tycker är bekymmersam är att de som är kkritiska till det inte vågar medverkar.

https://sverigesradio.se/artikel/sa-tyc ... -vargparet


Härlig attityd. Typ: "Bönderna får sätta upp stängsel och räkna med att bli av med en del av sina djur. Inga problem. Vargen är ju helt fantastik Den har ju alltid funnits här! Såklart att jag vill jag möta vargen. Bra med vargrevir. Rätt kul."

De som intervjuas verkar inte bry sig om den oro som vissa känner eller konsekvensen som vargar kan medföra för djurägare, jägare och lantbrukare. Vågar vi släppa ut småbarnen i skogen?

De som uttalar sig positivt om vargen bör också bära kostnaderna som vargarna medför. De bör kanske upprätta en fond.

I avsnitt 4 av serien "Framtidens unika natur" pratas det en del om hur lantbrukarna i de schweiziska alperna har tvingats att anpassa sig efter vargen. Dessutom ges en bra bild över vad en död landsbygd innebär för den biologiska mångfalden.
Gällande anpassning till vargen: Fåren tas in varje natt. Specialiserade hundar och en herde är med fåren hela dagarna. (Kanske något extremt, men 🤔 ).
https://urplay.se/program/216188-framti ... kanalen.se

Det verkar som att bubblar rätt bra i den annars så sansade jägarkåren. Och det handlar inte bara om vargen.

Re: Österlen har fått ett vargrevir

Postat: lör 20 feb 2021, 21:37
av fax
Djurgården och Lilljansskogen borde väl vara bra att etablera vargrevir i. Sedan kan man ställa dit några vindsnurror också. Gärdet är ju en även en öppen plats där det finns plats för flera snurror.

Re: Österlen har fått ett vargrevir

Postat: sön 21 feb 2021, 19:30
av Badbollen
👍

"Ökade möjligheter till stöd enligt viltskadeförordningen"
Publicerad 28 januari 2021
https://www.regeringen.se/pressmeddelan ... ordningen/

Ändringen träder i kraft den 1 mars 2021.