Skogsnyheter

Skogsentreprenörer anmäler Stora Enso till FSC

2 inlägg 4560 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsentreprenörer anmäler Stora Enso till FSC

Torbjörn Johnsen  
#699444 Enligt ett pressmeddelande idag har 30 skogsmaskinentreprenörer genom sitt ombud Ulf Sandström anmält skogsbolaget Stora Enso för brott mot FSCs standard. Anledningen till anmälan är enligt Sandström Stora Ensos sätt att hantera villkoren för sina underentreprenörer. Ombudet Ulf Sandström skriver i pressmeddelandet att

Stora Ensos entreprenörskår har under några år genom dialog försökt få till en långsiktig gemensam strategi för entreprenörernas villkor, trots det så fortsätter Stora Enso ensidigt på sin egen väg med ytterligare prispress och höjda prestationskrav.


I anmälan till FSC skriver entreprenörerna genom sitt ombud:

Stora Enso har i sina entreprenörsavtal en skrivning som ger Stora Enso rätten att ändra villkoren för ersättningen till entreprenörerna utan förhandling, den enda möjligheten för en entreprenör att påverka detta är att säga upp ett befintligt avtal med 2 (två) veckors varsel.Detta strider mot skrivningen i Riktlinjer för punkt 2.1.5 i Princip 2 (FCS stadgar, red anm) och följer inte praxis i branschen.

Stora Enso Skog har under vintern 2020-2021 ensidigt tagit fram ett nytt underlag för produktionsnormer som då direkt påverkar den ekonomiska verkligheten för samtliga avverkningsentreprenörer.

Detta nya underlag för prissättning skapar ett mycket bekymmersamt läge för samtliga underleverantörer då det i de flesta fall prisnivåerna kraftigt påverkas neråt, Stora Enso begår då ett direkt regelbrott mot den skrivning som finns i Princip 2: ska bibehålla eller förbättra socialt och ekonomiskt välbefinnande för den som arbetar i skogsbruket


Entreprenörerna önskar med denna anmälan att FSC ska kräva att Storaenso omedelbart genomför ändringar i sitt förhållningssätt så att de

underlevantörer man anlitar framåt ska kunna ha förutsägbara och långsiktiga avtal och prisöverenskommelser, som gör att dessa företag kan uppfylla sina krav som arbetsgivare mot sina anställda enligt den sociala standarden i FSC.


Här hittar ni både pressmeddelandet och anmälan som gjorts till FSC:

Pressmeddelande från Ulf Sandström
(89.51 KiB) Nerladdad 370 gånger


Anmälan till FSC
(375.27 KiB) Nerladdad 281 gånger


30 skogsentreprenörer anmäler Stora Enso till FSC
   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogsentreprenörer anmäler Stora Enso till FSC

rejser  
#699465 Bra gjort av dom.
Vill dom vara certifierade ska dom följa dom reglerna som är mot entreprenörer.

fsc är ju så mycket mer än hur man ska sköta sina träd, sin gallring, sin röjning, avsättning av löv osv.

Hade varit intressant om ni gjorde en artikelserie på vad certifering innebär. Inte på detaljnivå med hur högt röjt sly får vara när det ligger på marken och dom delarna, men i grova drag vad det finns för skyldigheter på olika nivåer.
Dokumentation, krav på kunskap vid eget utfört arbete, vad för skyldigheter som finns av dom som anställer entreprenörer, hur är kraven och påverkan från träd till möbel/kartong i olika led.

Tror det är ett svart hål för många med certifiering och att det är något mycket större.

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).