Skogsnyheter

Lundmark: Skogsbruket är under attack!

73 inlägg 15654 visningar 17 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Lundmark: Skogsbruket är under attack!

Fredrik Reuter  
#699431 Tomas Lundmark, professor på SLU, skriver nu i en debattartikel att skogsbruket är under attack. Det är enligt honom granskningen som Dagens Nyheter nyligen genomfört som fått stort genomslag och i synnerhet den granskning som gjorts om skogsforskare och deras koppling till näringslivet.

Det finns enligt Tomas Lundmark en underton i debatten där forskare som har koppling till näringslivet inte är trovärdiga. Andra forskare som inte forskar om skog har dock givits stort utrymme och framställts som sanningssägare.

Tomas Lundmark skriver i sin debattartikel i Skogsaktuellt att spelplanen inom forskningen är satt av politiken som genom samverkan och innovation gör det naturligt att statligt finansierade forskningsinstitut tar medfinansiering från näringslivet. Men det egentliga problemet har enligt Lundmark identifierats av den nyligen genomförda Skogsutredningen.

Det är enligt Lundmark helt enkelt dömt att misslyckas när politiken inte stakar ut en väg för framtiden i skogen. Det går alltså inte att både höja virkesuttagen och skydda mer skog, politikerna måste våga göra vägval. Vi kan alltså inte både äta kakan och ha den kvar.

I tråden Skogsindustrin styr delar av skogsforskningen? finns mer information i ämnet.
Foto: slu.se
   TS
Användarvisningsbild

Re: Lundmark: Skogsbruket är under attack!

Badbollen  
#699484 Ja, vi är under attack!!!

Avatar Fallback

Re: Lundmark: Skogsbruket är under attack!

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#699514 Det började med tankevurpan att jämställa produktionsmål och miljömål och att skriva in det i lag. Vad menade man då? Lika många hektar? Lika många kilo? Lika många kronor? Jämnt fördelat överallt? Jämnt fördelat över alla?
Jag har skrivit det förr på forumet. Var finns politiken? Varför har Finland landsmål för vad skogen ska bidra med till samhället i framtiden, men inte Sverige?

Användarvisningsbild

Re: Lundmark: Skogsbruket är under attack!

Badbollen  
#699549 Ett mail som lokalavdelningar i SNF skickade ut 26 januari 2021:

"Hej å tack för er medverkan på skogswebbinariet!

Bifogar och klistrar in mina minnesanteckningar eller länksamling om man så vill. Har väntat på Josias presentation, men får jag maila den sen när han skickat den. Det är mycket skog i media nu. Heja er!

/Lillian

Minnesanteckningar Skog <3 Klimat
- En liknande föreläsning med Otto Bruun om Skog & klimat kommer att filmas och läggas ut på rikswebben, troligen i samband med att rapporten om skog & klimat släpps den 10 feb.
- Skogsjuridik. Josia Horts PPT
- Skog och klimat, referat från tidigare föreläsning med Amanda Tas: https://gavleborg-lan.naturskyddsforeni ... iobransle/

OM KAMPANJEN TYST SKOG
Kampanjsidan och uppropet: https://tystskog.naturskyddsforeningen.se/
Hur du som medlem kan engagera dig: https://skogsnatverket.naturkontakt.nat ... tyst-skog/

Hyggesfritt skogsbruk
- Referat från konferens: https://dalarna.naturskyddsforeningen.s ... k-referat/
- Filmad föreläsning med Mikael Karlsson:

- Exempel på skogsägare i Sverige som brukar hyggesfritt: http://www.plockhugget.se , Leif Öster i Avestatrakten, Mikael Karlsson http://www.ecoforestryfoundation.se
- Exempel på kommuner: Falun, Linköping, Göteborg
- Medborgarförslag hyggesfritt, se bilaga.

Film- och boktips
- “OM SKOGEN” Se trailern här:

- Läs mer om filmen på https://www.abouttheforest.se/ Filmvisning i Rättvik 18 feb.
- More of everything

- http://www.moreofeverything-film.com – en film om den svenska skogsbruksmodellen
- Bok om hyggesfritt skogsbruk av Mikael Karlsson: http://konstenatthuggatradochhaskogenkvar.se/
- Boken Jord av Håkan Walander

Kartverktyg
- http://www.avverkningskoll.se
- http://www.skogskartan.nu
- https://www.skogsstyrelsen.se/sjalvserv ... ns-parlor/ Skogens pärlor, rödlistade arter och kartor. Tryck på knappen Artdata och dra en rektangel där ni vill få fram arter: https://kartor.skogsstyrelsen.se/kartor/
- http://www.artportalen.se

Media
- 23 jan P4 Gävleborg om kampanjen Tyst skog med Lotta Delin. https://sverigesradio.se/artikel/lotta- ... en-en-rost
- 30 jan Naturmorgon om nyckelbiotoper med Lotta Delin.
- Vetenskapsradion Klotet i P1 handlade 20 jan om skogar i norr och hur trakthyggesbruket negativt påverkar möjligheten för renar att beta. En ny plantering blir för tät och ingen lavväxt.
- Skogseko – gratis tidning. https://e-tidning.skogseko.se/1525/Skog ... 1-2020/r/8 s. 15 om nyckelbiotoper
Även om kolinlagring https://e-tidning.skogseko.se/1525/Skog ... 1-2020/r/9
- Svamp ersätter plast: https://www.newsbreak.com/news/21352102 ... -furniture

Övrigt
- Anmäl att du är skogsägare och medlem via https://shorturl.at/hxLPW
- Åsa-Lisa har skrivit brev till riksdagspolitiker med 5 olika teman, dikter och illustrationer.
- Skogskampanjen http://www.skogsmissbruket.org som lyckats få spridning i New York Times och Vogue.

Kommande aktiviteter
28/1 Webbinarium: Påverka genom tillämpning av Miljöbalken
31/1 Digital skogsnätverksträff med fokus på skogsutredningen
4/2 Digital workshop om mobilisering för Levande skogar
16/2 Hållbart skogsbruk - finns det på andra sidan hyggena? https://fb.me/e/1bSBMfkzS

Hur kan vi påverka?
- Insändare och debatt
- Yttranden (nationellt: skogsutredningen, strandskyddsutredningen, regionalt: strategier och planer, lokalt: detaljplaner, kommunala miljöprogram och klimatstrategier etc.)
- Lagar och skattepolitik (riks)
- Talerätten, t ex strandskydd, närnatur, värdefulla skogsmiljöer och vindkraft
- Samhällsbyggande på kommunal nivå, t ex hållbar stadskultur och grönområden
- Påverka lokalt för hållbara ekosystemtjänster, t ex biologisk mångfald, vattenrening och friluftsliv

/Lillian
________________________________________

Naturskyddsföreningens reg. kansli Gävle-Dala

Strandg. 10, 792 30 Mora
070-273 91 55

kansli.gavledala@naturskyddsforeningen.se..

Gävleborg
http://gavleborg-lan.naturskyddsforeningen.se
http://www.facebook.com/naturskyddsforeningenigavleborg

Dalarna
http://dalarna.naturskyddsforeningen.se
http://www.facebook.com/naturskyddsforeningen.dalarna"

Avatar Fallback

Re: Lundmark: Skogsbruket är under attack!

Sörlänningen  
#699600 Det måste man väl ändå säga att han har rätt i. Det råder just nu i det närmaste konsensus bland skogligt oinsatta att det svenska skogsbruket handlar om en ohejdad skövling helt utan regler. Ytterst begåvade människor i min närhet har nästan börjat gråta över hur hemskt det är att det inte finns några som helst regler kring hur skog för skövlas i Sverige och att nästan all Sveriges skog är borta.

De har ju fel och det är otroligt märkligt, men det är så här det är.

Användarvisningsbild

Re: Lundmark: Skogsbruket är under attack!

Mellberg  
#699642 Tror att de flesta vet att det finns lagar som reglerar hur man får bruka skog och så har det varit i alla fall de sista 120 åren. Trakthyggesbruket har varit det dominerande sättet att bruka skog de senaste 70 åren och det har varit på alla sätt oväntat framgångsrikt.

Virkesförrådet är dubbelt så stort idag som för 100 år sedan. Det innebär samtidigt att vi även lagrar dubbelt så mycket kol i våra skogar. Endast 1 % av träden avverkas varje år och genom att plantera minst 2 träd för varje avverkat blir träden snarare fler än färre i den Svensk skogen.

Antalet arter i skogen blir också fler än färre. De flesta nya arter hamnar i rödlistan, samtidigt som alla naturligt sällsynta arter, är där för att stanna för evigt. Skogsbruket gynnar olika arter under en omloppstid. Arter flyttar alltså ut och in i den brukade skogen. Tror inte att en enda art har utrotats på grund av skogsbruk de sista 30 åren.

Alla skogsägare måste upplysa vänner och bekanta om att Naturskyddsföreningen, Skydda Skogen, WWF, Greenpeace m.fl. är särintressen som vinklar allt som har med vårt skogsbruk att göra till det sämsta. Uppmana dina vänner till att höja blicken de gånger de befinner sig i en vanlig Svensk skog och på så sätt bilda sig en egen uppfattning av verkligheten.


.

Avatar Fallback

Re: Lundmark: Skogsbruket är under attack!

MaxPax  
#699664 Har ett par nära bekanta som är miljöexperter baserat på teoretisk ideologi och ignorant uppfattning om rådande läge samt emotionell godhetssignalering utifrån ett starkt behov av moralisk överlägsenhet och toppad social moralitetsstatus. De säger alltid att "svensk skogsbruk är åt helvete!" Och anmäler grannar, skäller ut alla som hugger runt deras mark, ja, ni förstår, kommunister helt enkelt. Jag argumenterar aldrig med dem om det (längre) för vem fan är jag att vilja bestämma hur de ska tänka? De får skörda frukten av sitt beteende med konflikter och brända broar med grannar osv, jag behöver inte blanda mig i.

Hursomhelst, jag skulle vilja visa dessa lite youtubefilmer med det amerikanska skogsbruket och hur det möljs fram och kalhyggs hundratals hektar utan minsta tanke på om hela området blir gyttjepölar osv. Hur ignorant kan man vara när man kritiserar svenskt skogsbruk så hårt utan att ha en susning om hur det går till i resten av världen? Återställning? Haha, kolla på dessa:
Avatar Fallback

Re: Lundmark: Skogsbruket är under attack!

Sörlänningen  
#699674
Mellberg skrev:Tror att de flesta vet att det finns lagar som reglerar hur man får bruka skog och så har det varit i alla fall de sista 120 åren. Trakthyggesbruket har varit det dominerande sättet att bruka skog de senaste 70 åren och det har varit på alla sätt oväntat framgångsrikt.

Virkesförrådet är dubbelt så stort idag som för 100 år sedan. Det innebär samtidigt att vi även lagrar dubbelt så mycket kol i våra skogar. Endast 1 % av träden avverkas varje år och genom att plantera minst 2 träd för varje avverkat blir träden snarare fler än färre i den Svensk skogen.
.


Du och jag vet det här, men en liten andel av de som bor i större städer. När jag någon gång i en diskussion med Stockholmare (jag bor i Stockholms län numera, så det händer ibland) nämner att Naturskyddsföreningen ibland kan ha fel och att jag är skeptisk mot vissa av deras åsikter så tas det emot på samma sätt som om jag hade börjat prata om att jorden invaderas av nazistzombier från månen. De har aldrig hört en sån åsikt och finner det helt obegripligt att den kan finnas. Alla blir inte aggressiva, utan de finns de som undrar vilken märklig subkultur jag kommer ifrån där det anses normalt att ifrågasätta basala och välkända sanningar.

Användarvisningsbild

Re: Lundmark: Skogsbruket är under attack!

Badbollen  
#699679 SLU:s rektor skrev igår ett inlägg "En fundering kring forskning som görs i samverkan".

Länk: http://blogg.slu.se/rektor/2021/02/08/e ... samverkan/

Smutskastningspropagandan som MP och V (landsbygdsmördarpartierna) ägnar sig åt är odemokratisk. Visst finns det sunt och sansat folk också i dessa partier, men de tystas skickligt ned av de fanatiska gaphals-vetenskapsförnekarna.

Användarvisningsbild

Re: Lundmark: Skogsbruket är under attack!

skogshare  
#699705 För att rädda klimatet måste både skogsnäringen och miljörörelsen vara införstådda med att vi globalt bl.a. måste öka både mängden koldioxidupptagande skog / biomassa - såväl arealmässigt som per hektar - och den globala träbyggnationen där träet fortsätter att lagra det upptagna kolet, möjliggör energisnålare byggnader och ersätter andra oerhört energikrävande byggmaterial som stål och betong. Detta bör rimligtvis vara prio ett också för miljörörelsen. Nästa fråga är hur skogsnäringen och miljörörelsen kan enas om ett befogat skydd för den biologiska mångfalden. Hur kan skogsbruket å sin sida på eget bevåg och på ett rationellt sätt anamma t.ex. mer blandskog, förlängda omloppstider och självföryngring samt avstå från aktivt brukande av  olika marktyper utan nämnvärda ekonomiskt värden men med stora ekologiska och upplevelsemässiga värden? Och vilka ev. ytterligare, angelägna åtgärder kan staten motivera skogsägarna att vidtaga därutöver genom ekonomiska incitament?  

Avatar Fallback

Re: Lundmark: Skogsbruket är under attack!

r93  
#699734 Det kommer tyvärr inte att hända, skogsbruk är sååå mycket 1900-tal!

Stora bullriga maskiner, hydraulolja, diesel, etc.

Elon Musk har ju precis utlyst en tävling där bästa idén att fånga upp co2 får hundra miljoner dollar. Det är full fart på twitter, det roligaste är att många många skriver just att vi har ju träd till detta, men det möts genast av mothugg, det ska vara superavancerad teknik, som ska byggas i komplicerade fabriker av robotar.

Så vi behöver inte oroa oss, Elon kommer fixa detta.

Användarvisningsbild

Re: Lundmark: Skogsbruket är under attack!

Sne4  
#699766
skogshare skrev:..... Detta bör rimligtvis vara prio ett också för miljörörelsen. Nästa fråga är hur skogsnäringen och miljörörelsen kan enas om ett befogat skydd för den biologiska mångfalden. Hur kan skogsbruket å sin sida på eget bevåg och på ett rationellt sätt anamma t.ex. mer blandskog, förlängda omloppstider och självföryngring samt avstå från aktivt brukande av  olika marktyper utan nämnvärda ekonomiskt värden men med stora ekologiska och upplevelsemässiga värden? ...  

Många bra synpunkter. Långsiktiga spelregler som ger möjlighet till att sköta marken på olika sätt bör skapa en större mångfald.
-Hur kan initiativ att öka mångfalden uppmuntras utan att en kall hand läggs över brukandet(eller ersätts ordentligt) om någon fridlyst/sällsynt gynnare tyckte att det var en bra miljö att börja häcka i?

Från min ståndpunkt så lyfter jag gärna fram Ekens historia. Vill någon verkligen se en ny motsvarighet till Ekregale, där brukanderätten försvann för skattebönderna då eken(nu bioligisk mångfald) trumfar?
-Hur kan frivilliga avsättningar/initiativ säkras - utan att miljöer intill drabbas om man lyckas "för bra"?

Avatar Fallback

Re: Lundmark: Skogsbruket är under attack!

maltex  
#699776 Ett stort problem (det största?) är väl att dom flesta inte vet vad som är fakta åsikter trams känslor sant falskt etc.Blir svårt att komma framåt då,verkar vara så att många inte ens vet vad dom är oense osams om typ.Borde bli bättre om folk kunde prata om samma sak(er) och vara ense om vad och vad som gäller.

Användarvisningsbild

Re: Lundmark: Skogsbruket är under attack!

Badbollen  
#699888
Sne4 skrev:
skogshare skrev:..... Detta bör rimligtvis vara prio ett också för miljörörelsen. Nästa fråga är hur skogsnäringen och miljörörelsen kan enas om ett befogat skydd för den biologiska mångfalden. Hur kan skogsbruket å sin sida på eget bevåg och på ett rationellt sätt anamma t.ex. mer blandskog, förlängda omloppstider och självföryngring samt avstå från aktivt brukande av  olika marktyper utan nämnvärda ekonomiskt värden men med stora ekologiska och upplevelsemässiga värden? ...  

Många bra synpunkter. Långsiktiga spelregler som ger möjlighet till att sköta marken på olika sätt bör skapa en större mångfald.
-Hur kan initiativ att öka mångfalden uppmuntras utan att en kall hand läggs över brukandet(eller ersätts ordentligt) om någon fridlyst/sällsynt gynnare tyckte att det var en bra miljö att börja häcka i?

Från min ståndpunkt så lyfter jag gärna fram Ekens historia. Vill någon verkligen se en ny motsvarighet till Ekregale, där brukanderätten försvann för skattebönderna då eken(nu bioligisk mångfald) trumfar?
-Hur kan frivilliga avsättningar/initiativ säkras - utan att miljöer intill drabbas om man lyckas "för bra"?


Vad skulle en stärkt äganderätt innebära? 🤔

- Skulle skogsägare då, i större utsträckning, våga spara bestånd med höga naturvärden och äldre skog?
Idag straffas skogsägare vars skog hyser höga naturvärden. Detta är ett gigantiskt systemfel. Skogsägare ska inte straffas för att skogen hyser höga naturvärden. Morot istället för piska, tack!

- Ett större intresse för skogsbruk? Aktiva, kunniga och självverksamma skogsägare är den bästa lösningen ur alla synvinklar? De självverksamma bör lyftas fram mer i debatten?

Jag tror att vi redan är på väg mot mer bland- och lövskogar. Under och efter de senaste skogsbränderna har det väl talats gott om löv- och blandskogar? Vidare har de torra somrarna och granbarkborrsangreppen visat hur viktigt det är med ståndortanpassning, liksom hur viktigt det är att bestånden sköts aktivt.

Sedan är det estetiskt vackert med lövsbestånd (ska inte underskattas!), samtidigt som sådana bestånd tilldrar vissa fågelarter till sig. Nötskrikan är fågel som jag har sett sprider rönn i undervegetationen i sådana lövbestånd. Detta ger föda till klövviltet, vilket kan tänkas leda till minskat betestrycket i anda bestånd.

Avatar Fallback

Re: Lundmark: Skogsbruket är under attack!

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#699905 En tanke slog mig idag i skotarhytten. Den här hetskampanjen mot skogsbranchen är naturligtvis igångsatt av ryska desinformatörer. Vad kan vara bättre för Putin och hans polare än om vi köper rysk olja och låter vårt eget biobränsle ruttna? Att vår egen skogsnäring stryps av restriktioner och byråkrati samtidigt som ryssarna utvecklar sin skogsindustri och tar över världsmarknaden?

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).