Skogsnyheter

Takten för bildande av biotopskyddsområde är för låg

3 inlägg 2400 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Takten för bildande av biotopskyddsområde är för låg

Fredrik Reuter  
#698677 Skogsstyrelsen redovisar idag siffror om nybildande av så kallade biotopskydd och naturvårdsavtal i den Svenska skogen förra året (2020). Skogsstyrelsen anser att takten för nybildande är för låg både för biotopskydd och naturvårdsavtal och anser att anledningen till detta är att staten inte sätter av tillräckligt med pengar för detta syfte.

Både biotopskydd och naturvårdsavtal men främst biotopskydd innebär att skogsägaren får ersättning för att främst produktiv skogsmark tas ur produktion. För biotopsskydd så finns en schablon där 125% av markvärdet ersätts i pengar till skogsägaren.

Under fjolåret tecknande Skogsstyrelsen, som är den myndighet som ansvarar för detta område, totalt 727 hektar biotopskydd och 332 hektar natuvårdsavtal. Detta fördelat på 123 områden för biotopskydd respektive 45 områden med naturvårdsavtal.

Sedan 1993 då systemet infördes så har Skogsstyrelsen tecknat biotopskyddsavtal på 32 600 hektar produktiv skogsmark och totalt 39 100 hektar har blivit naturvårdsavtal. Men sett tillbaka i tiden så anser nu Skogsstyrelsen att takten ifjol är för låg då intecknad årlig areal har minskat med nästan 70% när man jämför med genomsnittsstatistik från tidigare år.
Bild från skogsstyrelsen.se
   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Takten för bildande av biotopskyddsområde är för låg

isteskog  
#698684 Tycker inte det ska tecknas nya biotopskydd förrän det finns pengar till att sköta de gamla!

Användarvisningsbild

Re: Takten för bildande av biotopskyddsområde är för låg

Mellberg  
#698688 Mycket som spelar in här, men förtroendet för SS är nog oerhört lågt bland oss skogsägare idag. Sedan torde ersättningen vara helt försumbar för de flesta. Utan att kunna alla detaljer skall det väl skrivas, skattas osv.

Har man inget bra att erbjuda är det nog bara dom som inte förstår bättre, som nappar =))

Varför agerar ni som är samhällets företrädare som bilförsäljare mot oss privata skogsägare. :mrgreen:

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar