Skogsnyheter

Rottneros gör förlust p g a dollarkurs och massapris

2 inlägg 2161 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Rottneros gör förlust p g a dollarkurs och massapris

Torbjörn Johnsen  
#698654 Massaproducenten Rottneros redovisade idag sitt årsbokslut för 2020. Det blev en dyster rapport med röda resultatsiffror. Enligt Rottneros så är det en kombination av dollarkurs och låga priser som lett till resultatförsämringen. Produktionen under 2020 minskade med 2% jämfört med 2019 till 412,6 tusen ton massa men leveranserna ökade något (+3%) under fjolåret jämfört med 2019.

Omsättningen minskade med 12% till 2 093 miljoner kr (2 370 milj kr 2019) och nettoresultatet sjönk med 126% till -50 miljoner kr (194 milj kr). Nedgången ser ut att ha eskalerat under sista kvartalet men här har även ett underhållsstopp i Vallviksbruket en inverkan.

Både efterfrågan och massapriset har enligt Vd Lennart Eberleh stärkts under slutet av 2020 med en massaprishöjning om 40 US$ i slutet av året. Resultatet förväntas därför förbättras under 2021. Orolig elmarknad och höga elpriser är dock en kommande utmaning för lönsamheten för ett elberoende Rottneros.

Så här skriver Vd om virkespriserna:

Tillgången på vedråvara fortsätter att vara god och har tydliga effekter på våra inköpskostnader. God tillgång på lokalt anskaffat virke gör att vi kan hålla importdelen nere. En lägre produktionstakt inom pappersindustrin samtidigt som barkborreproblematiken driver på utbudet av virke, gynnar balansen på marknaden och innebär att priserna sjunker. Balansen på virkesmarknaden kommer sannolikt vara gynnsam även kommande år.


Idag ligger tydligen break even för massaproduktion över 800 US$ per ton. D v s hur högt massapriset behöver vara för att bruket ska gå med lönsamhet.

Läs Rottneros årsbokslut här.
Massabal som emballeras och ska vidare till kund. Bild: rottneros.se
   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Rottneros gör förlust p g a dollarkurs och massapris

TobiasJ  
#698781 Bra att veta i resonemanget kring Massaprisindex är att de senaste 10-15 åren har rabatt på indexet erbjudits kunderna.
Detta är för samtliga massasorter och producenter över världen. I dagsläget är rabatterna i Europa uppskattningsvis 15-??% på indexpriset, ibland högre.
Så ta 800 usd -20% = 640 usd för break even.

MVH T

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).