Skogsnyheter

Skogr Kaupa - Ny råvarubörs för ekossystemtjänster

4 inlägg 2536 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogr Kaupa - Ny råvarubörs för ekossystemtjänster

Torbjörn Johnsen  
#698424 Det händer mycket på skogsmarknaden nu. Idag kom ett pressmeddelande om en ny råvarubörs där större skogsägare ska kunna handla med s k ekosystemtjänster och inte bara virke. Företaget som planerar denna affärsplattform heter Skogr Kaupa vilket betyder "köp skog" på fornnordiska.

Skogr Kaupa är ett s k startupföretag som har deltagit i ett utvecklingsprojekt kallat Bizmaker. Det är ett företagsutvecklingsprojekt kopplat till skog och som stöttas av bl a SCA, IBM och RISE Processum. Målet är att automatisera och digitalisera en process som idag är svår och kräver mycket arbete. Nämligen att sätta värde på de s k ekosystemtjänsterna.

Bolaget beskriver i sitt pressmeddelande skogsägarna som "Naturkapitalägare" och att de ska kunna dubbla sin skogsinkomst genom att identifiera, verifiera och certifiera de här värdena. Samt hitta en köpare som är intresserad av att betala för någon av nedanstående ekosystemtjänster:

-Hållbart timmer
-Kolsänka
-Biologisk mångfald
-Mark
-Vatten
-Rekreation

Frågorna blir många om hur det här upplägget är tänkt så jag ringde upp och pratade med Per Holger Dahlén som står som vd för företaget. Han säger att de inledningsvis vänder sig till skogsägare som inte är så avverkningsintensiva av olika skäl. T ex kommuner och regioner som förvaltar mycket skog i tätbebyggda områden.

Skogr Kaupas erbjudande handlar enligt Per Holger framför allt om att kunna få betalt för sådana hänsyn och avsättningar man redan gör. Det gäller även större skogsägare av andra slag som t ex skogsbolag eller större privata skogsägare. Skogr Kaupa jobbar initialt enbart med skogsägare som har 1000 hektar eller mer men de kan tänka sig att jobba med medlemsorganisationer som Södra eller Norra som mellanhänder till privata skogsägare.

Skogsägare som är certifierade via FCS ska nu sätta av 10% av sin areal. Ett skogsbolag som t ex SCA har enligt Per Holger över 400 000 hektar avsatt på ett eller annat sätt. Skogr Kaupas affärsidé är att kunna mäkla en affär med de värden som finns i dessa avsatta arealer till kunder som är beredda att betala. Alltså betala för annat än virke i det här fallet.

Per Holger listar tre olika kategorier av kunder som måste, kan eller vill betala för Ekosystemtjänster:

Företag som måste
Företag som måste kompensera för sina miljöavtryck som tex CO2-utsläpp och köpa kollagring. Skogr Kaupa vill kunna erbjuda företagen att köpa denna tjänst på hemmaplan istället för i trädplanteringsprojekt i Sydostasien. Han nämner SSAB, Volvo och Cementa som exempel på sådana företag. Det kan även handla om biologisk mångfald. Det finns redan idag krav från Länsstyrelser om att företag som vill exploatera värdefull mark för vägbyggen eller bostadsbyggande tvingas kompensera för detta genom att skapa alternativa naturvärden på annan plats.

Personer, organisationer eller företag som vill bättra sin miljöprofil
Många vill idag bidra till bättre klimat, ökad biologisk mångfald etc. Både privatpersoner och företag. Det handlar om allt från privatpersoners egna miljösamvete till företag som vill jobba med att förbättra sin miljöprofil.

Investerare
Per Holger säger att priset och värdet på olika typer av ekosystemtjänster förväntas öka över tid. Kan man definiera sådana värden och handla med dem så finns det en marknad.

Hur definitionen ser ut för "hållbart timmer" verkar lite slirigt. Skogr Kaupa säger att de inte lägger sig i den definitionen utan att forskarna, SLU eller någon får definiera vad som anses som hållbart. Men i princip så skulle FSC-standard fungera. Här finns nog en del för Skogr Kaupa att jobba med skulle jag tro.

Vill bli störst i Världen
Det handlar som sagt om en s k startup, ett företag som nu letar efter finansiärer och kapital för att kunna starta upp sin verksamhet. Ribban har de satt högt. De har inte ambitionen att bli störst i Sverige utan störst i Världen när det gäller handel med ekosystemtjänster. Det här ska bli intressant att följa och hur bra Skogr Kaupa lyckas med sin finansieringsrunda kommer att ge lite indikationer om hur het den här marknaden är i Sverige idag.

Deras målsättning är att de ska ha slutit sin första affär mellan en större skogsägare och en kund innan sommaren. Skogsforum återkommer när vi vet hur det går.

Här hittar ni pressreleasen om Skogr Kaupa och här är deras sajt.
Per Holger Dahlén, medgrundare och VD för startupföretaget Skogr Kaupa. Källa: bizmaker.se
   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogr Kaupa - Ny råvarubörs för ekossystemtjänster

skogshare  
#698427 På något sätt tycker jag också att rubriken " hållbar landsbygdsutveckling " bör kunna passa in bland nämnda ekosystemtjänster.

Användarvisningsbild

Re: Skogr Kaupa - Ny råvarubörs för ekossystemtjänster

Älgfoderodlare  
#698446 Så var då "elefanten" här !

Avatar Fallback

Re: Skogr Kaupa - Ny råvarubörs för ekossystemtjänster

Bosse1  
#698485 Bismaker kanske ska vara Bizmaker :grin:

https://bizmaker.se/

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).