Skogsnyheter

Bergs Timber klarade ett konstigt 2020 bra

1 inlägg 2115 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Bergs Timber klarade ett konstigt 2020 bra

Fredrik Reuter  
#698409 Bergs Timber är ett trävaruföretag som varit mest känt för sin sågverkskoncern. Under 2020 så sålde Bergs Timber den Svenska sågverksrörelsen till Vida och idag när de rapporterar sitt ekonomiska resultat för 2020 så ges facit över både försäljning och avveckling.

I sitt bokslut för 2020 så har Bergs rensat bort poster som har med försäljningen av sågverken i Sverige. Köpet genomfördes 1 september 2020 och genom detta blir bokslutet lätt svårtolkat. Köpeskillingen finns med i bokslutet och Vida betalade 390 miljoner kronor för affären som innehöll sågverken i Orrefors, Vimmerby och Mörlunda samt inkråmet i det nedlagda sågverket i Gransjö. Vinsten för Bergs i affären blev 87 miljoner kronor.

Jämfört med 2019 så ökade Bergs sin omsättning 5% till lite drygt 2,1 miljarder kronor 2020. Vinsten under året blev 137 miljoner kronor och detta ger en vinstmarginal för hela verksamheten på 6,4%.

Leveranserna av impregnerat trä och trädgårdsprodukter har under året varit bra. Likaså har leveranser och orderingång för Bergs Timbers fönster- och dörrproduktion varit god. Företaget ser positivt på 2021 och tror att marknaden kommer utvecklas bra. Troligtvis kommer sågtimmerpriserna att stiga men de hoppas kunna ta höjd för detta genom ökade priser på slutprodukterna.

Genom försäljningen av de Svenska sågverken till Vida så har Bergs affärsområde sågverk minskat sin omsättning under året. De skriver att de i början av året haft en lägre försäljningsvolym men att det har kompenserats av ett lägre pris på sågtimmer. Detta har alltså svängt under året och både marknad och sågtimmerpriset har förbättrats. De skriver också att de har minskat försäljningsvolymen när de avvecklade sågverken i Broakulla och Savi.

Bergs Timber har numer två egna sågverk men inga i Sverige. Det är Vika Wood i Lettland och Laesti i Estland. Under sista kvartalet visar dessa två sågverk upp god lönsamhet och hade tillsammans en rörelsemarginal på nästan 20%.

Bergs Timber satsar nu hårt på vidareförädling och det är inom detta segment som nu mest av omsättningen återfinns då de hade omsättning på nästan 1,3 miljarder kronor men en ganska blygsam rörelsemarginal om 5%.

Affärsområdet Vidareförädling omfattar Byko-Lat i Lettland, Bitus, Fågelfors och Woodworks by Bergs i Sverige.

Mer om Bergs på Skogsforum:

Vida köper Bergs Timber

Bergs Timber lägger ner Gransjö sågverk

Bergs Timber köper sågverket i Vimmerby av Setra
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).