Skogsnyheter

Petra Nova, världens första CCS-anläggning läggs nu ner

1 inlägg 13049 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Petra Nova, världens första CCS-anläggning läggs nu ner

Fredrik Reuter  
#698390 Petra Nova är namnet på den första storskaliga CCS-anläggning i världen och som hade som mål att göra WA Parish Power Plant utanför staden Houston i Texas (USA) klimatneutral i det att all koldioxid som släpptes ut av kraftverket skulle fångas upp av Petra Nova genom teknik CCS.

För att uttrycka det milt så blev projektet inte riktigt vad man tänkt och nu stängs Petra Nova på obestämd tid.

WA Parish Power Plant är ett kolkraftverk på 3,65 GW och som på grund av sin storlek släpper ut enorma mängder koldioxid. Det handlar dessutom om fossil koldioxid och tanken med Petra Nova var att fånga upp i princip alla utsläpp av koldioxid och sedan förvara denna så den inte når ut i atmosfären.

Ungefär 10 miljarder kronor har CCS projektet kostat men på grund av dålig funktion i kombination med låga oljepriser i coronans spår gör nu att projektet stoppas helt.

Kolkraftverket WA Parish Plant släpper årligen ut ca 15 miljoner ton koldioxid. Nu visar det sig att Petra Nova endast lyckades fånga in knappt 7% av detta. Det har alltså varit svårt att få tekniken att fungera men det är också så att själva CCS-tekniken kräver mycket energi för att fånga upp koldioxiden och omvandla den. Här valde ägaren NRG att därför satsa på att bygga ett kraftverk drivet av naturgas enbart för att kunna driva Petra Nova. Nettoupptaget blev alltså då enbart knappt 7%.

För att tvista historien än mer så användes den uppfångade koldioxiden i den egna verksamheten. Något kontraproduktivt så sköts den ner i backen för att pressa upp mer olja...

Man kan bara hoppas att projektet har skapat lärdomar som gör att tekniken kan utvecklas. Som vi skrivit om i trådar som Bio-CCS - CO2-fångare på massabruken i Sverige så kan Bio-CCS på ett massabruk kanske fungera i framtiden.
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).