Skogsnyheter

Moelven gör rekordresultat 2020

1 inlägg 1641 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Moelven gör rekordresultat 2020

Fredrik Reuter  
#698204 Idag rapporterar sågverkskoncernen Moelven sitt ekonomiska resultat för fjolåret 2020. Trots minskad omsättning och, eller kanske på grund av, coronapandemin så gör de ett rekordresultat. EBITDA marginalen stannade på 1,01 miljarder NOK och omsättningen under 2020 blev 11,6 miljarder NOK.

Det är hemmasnickare i Europa och USA som i coronapandemin ställt om och väljer att genomföra egna byggprojekt hemma istället för att spendera pengarna på ex resor. Sett ur denna aspekt har alltså pandemin varit gynnsam för sågverken. Men Moelven skriver också att sämre kvaliteter av sågade trävaror nu har och har haft ett överutbud på marknaden. Detta har skapat en prispress. Genom detta verkar det som att Moelven har gjort bra affärer med virke av god kvalitet.

Moelven skriver också i rapporten att timmerlagren har varit på "lagom" nivå under slutet av fjolåret. Också att timmerpriserna mot slutet av året stigit i Norge men inte nämnvärt i Sverige. Det har under perioden varit utmanande att få virket ur skogen på grund av det digra regnandet hösten 2020.

Summa summarum så gör Moelven en vinst under 2020 på totalt lite drygt 600 miljoner NOK. Eftersom Moelven idag ägs av de två skogsägarföreningarna Glommen Mjøsen Skog och Viken Skog AS så skulle man kunna säga att vinsten per medlem under 2020 blev lite drygt 35000 kr.

Moelvens verksamhet återfinns i både Norge och Sverige. Uppdelningen av verksamheten är i stort 50/50 mellan länderna.
   TS
Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).