Skogsnyheter

Skottlands Sveaskog planterar 25 M plantor, i hägn

1 inlägg 1599 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skottlands Sveaskog planterar 25 M plantor, i hägn

Fredrik Reuter  
#697155 Forestry and Land Scotland är en statlig myndighet som förvaltar de statligt ägda skogarna i Skottland. Man skulle kunna säga att det är motsvarigheten till vårt Svenska Sveaskog. Nu spänner FLS som de förkortas bågen rejält för 2021. De har nu påbörjat ett planteringsprojekt där de under året ska plantera 25 miljoner skogsplantor och hägna stora delar av de nya planteringarna!

250 mil stängsel kommer sättas för att skydda nyplanteringarna mot främst klövvilt. FLS har ansvaret även för klövviltsstammen och har viltkött som en relativt stor intäkt i sin affär. COVID-19 har dock gjort att köttmarknaden svalnat, något som gjort att klövviltsstammen har ökat. För att skydda investeringen de nu gör i planteringen av 25 miljoner träd så kommer de både att investera i 2500 kilometer stängsel men också öka avskjutningen under året. 30000 klövvilt planeras att avlivas under 2021. Om denna avskjutning betalar för plantering och hägn är oklart.

Plantering görs annars för att ta höjd för klimatmålen och öka kolsänkan i Skottland. FLS kommer plantera en mix av inhemska trädslag som björk, ek, asp, rönn, tall (givetvis, det är ju Scots Pine) samt Sitka.

Under 2021 så planerar FLS att avverka nio miljoner träd, något som förväntas ge ett bruttoförädlingsvärde på nästan 5 miljarder svenska kronor till landet. Tittar man vidare på deras sajt så har valt en väg i sitt skogsbruk där de erbjuder specialsortiment av timmer och jobbar tajt med kunderna och är lyhörda mot deras önskemål.

Kanske något för Sveaskog att snegla på detta, eller vad tycker du?
   TS
Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).