Skogsnyheter

Sämre resultat för Nordic Paper 2020 men stark avslutning

1 inlägg 1870 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Sämre resultat för Nordic Paper 2020 men stark avslutning

Fredrik Reuter  
#697147 Nordic Paper är en papperstillverkare som på sina fyra massabruk Bäckhammar, Greåker, Säffle och Åmotfors tillverkar kraft- och greaseproof papper (ex golvskyddspapp och bakplåtspapper). Idag redovisar Nordic Paper sitt ekonomiska resultat för 2020 och jämfört med föregående år så tappar företaget både i omsättning och vinst. Men sista kvartalet ser ljust ut.

Nordic Paper är en av de tidiga att rapportera sitt bokslut för 2020 bland skogsbolagen. Likt Sveaskog som rapporterade igår så är en stor räddning för resultatet att råvarukostnaden varit låg. Priset på massaved har alltså varit lågt och trots det har de "fått loss" virket från skogsägarna. Liknande läge verkade finnas även hos Setra.

Vi kommer följa upp alla bokslut för 2020 och se om detta är en genomgående trend hos alla.

Nordic Paper noterades också på Stockholmsbörsen den 22 oktober 2020, därför kommer detta och kommande bokslut att granskas hårdare än tidigare. Företaget framhäver deras sista kvartal (Q4 2020) som framgångsrikt där man trots minskad omsättning i förhållande till föregående års kvartal nu har lyckats få upp resultatet ganska rejält. EBITDA ökade med över 120% i denna jämförelse samtidigt som omsättningen sjönk med 9%. Vinstmarginalen under fjärde kvartalet blev (EBITDA) 21,4%.

För helåret så omsätter Nordic Paper drygt 2,9 miljarder kronor (-10%) och har ett rörelseresultat om 258 miljoner kronor. Detta ger en vinstmarginal på 12%. Under 2020 såldes 267000 ton papper (och massa), detta är en minskning med 2% i jämförelse med 2019.

Nordic Paper hade 632 anställda i koncernen 2020.
Nordic Paper tillverkar bland annat bakplåtspapper och pappersformar. Bilden visar deras recept på "Nordic Paper Bullen", ett recept som finns på deras sajt.
   TS
Elmia
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).