Skogsnyheter

IKEA äger nu över 55000 hektar skog i USA

3 inlägg 1884 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

IKEA äger nu över 55000 hektar skog i USA

Fredrik Reuter  
#696940 Ingka Group som är ägarbolaget till IKEA satsar stort på skogsägande. Nu meddelar företaget att de förvärvat ca 11000 hektar skog i delstaten Georgia. Efter förvärvet så äger IKEA mer än 55000 hektar skog i USA och fortsätter köplusten så kommer de snart att förfoga över 300000 hektar skogsmark totalt.

IKEA kommunicerar utåt att köpen inte är för att säkra råvara till sina möbler. Det handlar istället enligt IKEA om ett mål om att vara klimatneutrala till 2030 samt att bevara naturliga skogsmiljöer. Skogen i Georgia kan vara ett bra exempel då köpet genomfördes för att inte skogen skulle delas upp i mindre fastigheter och exploateras. IKEA säger istället att det är högproduktiv skog som kommer binda in mycket koldioxid och samtidigt kommer de fokusera på att bevara livsmiljön för floridagoffersköldpaddan som finns i anslutning till Altamahafloden som rinner genom skogen de precis köpt.

IKEA meddelar också att skogsområdet kommer öppnas för allmänheten för ex vandring, något som om är relativt ovanligt i USA.

Här kan du läsa mer: https://www.fastcompany.com/90594218/wh ... in-georgia
   TS
Användarvisningsbild

Re: IKEA äger nu över 55000 hektar skog i USA

Älgfoderodlare  
#696974 Det här är ju ett ex. på vad som tråden,; " Klimatkompensering med kolsänka . . . " tar upp. Några funderingar som infinner sig är då; - Att IKEA köper dessa skogar i USA o inte i Sverige, styrs lite av lagar. Behöver vi förändra något för att även kunna skapa en liknande marknad här i Sverige ? - Skulle IKEA kunna hitta ett motsvarande skogsområde i Sverige ? - Vad gör att ett multinationellt företag satsar i något med ett sånt mål, som borde vara det som svenska Staten / Sveaskog skulle ha gjort här i Sverige via de mål de ändå skrivit under ?
Av vad jag förstår så har ju IKEA köpt detta på en öppen marknad o ÄNDÅ satsar pengarna på det med ett för dom uttryckt mål. Här i Sverige säger ju alla myndigheter o staten att det är just så här man bör försöka arbeta MOT klimatförändringarna. Men att det blir mest bara snack o ingen verkstad.
Väntar staten på att marknadens aktörer ska börja göra denna form av köp även här i Sverige ? Finns risken då att det startas en ny form av "baggböleri" med klimatet som täckmantel ? Kommer då bolag / staten att kunna köpa in o förvärva skogsmark från privatskogsbruket o därmed få tillgång till råvara som de EJ kommer åt idag ? För att sen exploatera det bästa bitarna men också kunna visa upp en utåt sett, accepterad väl tillrätta lagd fasad ? Stärkt äganderätt för privatskogsbruket, ökad kunskap / information, transparens vid förvärv av bolag, blir här bara förnamnet. Det skulle nog också kräva oberoende revisions / tillsyns / uppföljnings företag.
- Ah, tänkte bara högt !

Avatar Fallback

Re: IKEA äger nu över 55000 hektar skog i USA

Alvarsson  
#696983 Man kan ha åsikter om IKEA. Men beskylla dom för kvartalsekonomi det är svårt. Dom tänker långsiktigt.

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).