Skogsnyheter

Resistografen vinner mark, kan bestämma ålder och kvalitet

1 inlägg 1704 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Resistografen vinner mark, kan bestämma ålder och kvalitet

Fredrik Reuter  
#695553 Resistografen uppfanns 1993 i Tyskland och är ett instrument som fysiskt borrar samtidigt som den mäta motståndet under borrning. SLU har börjat använda resistografen allt mer och säger i sitt senaste nyhetsbrev att det är ett instrument som kan ersätta tillväxtborret.

Ett mellanstort träd kan borras på under minuten och fördelarna med resistografen i jämförelse med tillväxtborren är bland annat:

- Borret är mycket tunt (ca 3 mm) och ingen kärna plockas ur trädet. Hålet växer igen snabbt.
- Resistografen kan kopplas till skrivare eller dator för behandling av data.
- Den kan användas för att hitta träd med hög densitet och då också speciella kvaliteter. SLU ger exempel på att resistografen kan användas för att identifiera träd med hög kvalitet och därigenom skapa mervärden för hela kedjan. Skogsägaren får bättre betalt och skogsindustrin kan maximera sin slutprodukt.
- Mätningsförfarandet är inte lika "jobbigt" då man slipper att manuellt skruva in något i trädet.

Resistografen kostar enligt SLU ca 70000 kr och uppfanns 1993 av Frank Rinne i Tyskland. Produktnamnet är Rinntech Resistograph.

Här är en video på hur man använder den.Här är mer information från SLU: https://www.slu.se/globalassets/ew/org/ ... 210120.pdf
Bild från SLU
   TS
Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).