Skogsnyheter

Kommer kapitalet att dissa skogsbolagen?

2 inlägg 1502 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Kommer kapitalet att dissa skogsbolagen?

Torbjörn Johnsen  
#695103 Frågan ställs på finanssajten Realtid som bl a intervjuat Swedbank Roburs hållbarhetschef Pia Gisgård. Allt fler s k kapitalförvaltare börjar dra upp riktlinjer för en "hållbar förvaltning". Det första som ryker är olja och fossilt och där har många olika fond- och kapitalförvaltare tagit en tydlig position där sådana aktier eller instrument helt enkelt säljs av från portföljerna. Nästa ämne som tas upp under "hållbarhetsglorian" är biologisk mångfald. Swedbank gick i december 2020 med i initiativet "Finance for biodiversity" där 37 banker och kapital/fond-förvaltare samarbetar för att både bedöma sin egen "bioliogiska mångfaldseffekt" men även utveckla mål och rapportering om biologisk mångfald.

Det här är något som kan få stor påverkan på aktiemarknaden och i slutändan bolagens möjlighet till kapitalförsörjning. Och nu verkar skogsbolagen hamna under luppen när bankerna satt ner foten om det fossila. Så här skriver Realtid:

Den nyvaknade medvetenheten om vikten av biologisk mångfald bland kapitalförvaltare borde rimligen placera skogsbolag som SCA, Billerud Korsnäs, Stora Enso och Holmen i skottgluggen.

Skogsbolagens skogsbruksmetoder – avverkning av naturskogar och plantering av monokulturer – pekas nämligen ut som största boven i dramat.


Sedan intervjuar man f d miljöpartisten och numera Greenpeaceaktören Carl Schlyter som lägger ut texten:

–Vi har avverkat mer än 60 procent av den produktiva skogsmarken i Sverige under de senaste 61 åren. Och en extremt hög andel av det har varit kalhyggen som man sedan har planterat monokulturer på. Alla svenska skogsbolag får sitt virke nästan uteslutande från kalhyggen.


Värt att notera är att Swedbank Robur inte är någon liten aktör i det här sammanhanget. De hör till några av de de största ägarna i skogsföretag som SCA, Stora Enso, Holmen och Billerud Korsnäs sammantaget äger Swedbank Robur aktier för mer än 10 miljarder i dessa bolag. Totalt står Swedbank Robur för drygt 20% av den svenska fondmarknaden med ett kapital på ca 1500 miljarder som är placerat. Swedbank Roburs hållbarhetschefen Pia Gisgård säger att de som ägare vill vara med och påverka i en positiv riktning:

–Vi känner att bolagen lyssnar på oss. Och när vi går ut och pratar om att vi tycker att den biologiska mångfalden är en viktig fråga, då tror jag att många bolag kommer att lyssna. Men ifall vi ser att det är stora problem i bolagen, och ser att det inte finns någon förändringsvilja, så kan vi som investerare komma till en punkt när vi väljer att aktivt välja bort ett bolag och avyttra våra innehav.


Du kan läsa hela artikeln i Realtid här.

Samtidigt som Swedbank Robur gör stor sak av sin hållbarhetsinriktning fick Swedbank häromdagen svidande kritik för att man utanför den mer transparenta placeringsverksamheten fortsätter att bidra med finansiering till internationella fossilutvinningsprojekt. Svenska storbanker bidrar t ex med finansiering till omtvistade projekt i Arktis. Det sändes ett program i SR P1 om detta häromdagen:
Bankernas miljardrullning till olja och kol
Fondförvatlaren Swedbank Robur äger aktier för drygt 10 miljarder i svenska skogsbolag. Nu börjar de ställa krav på bolagen i frågor som gäller biologisk mångfald.
   TS
Avatar Fallback

Re: Kommer kapitalet att dissa skogsbolagen?

isteskog  
#695106 Blir inte mycket som det går att placera kapital i då..... Hur många branscher är hållbara egentligen om man ska dra det till sin spets...... 😉

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).