Sida 1 av 1

Skogsbolagens skogar värderas nu in helt i börsvärdet

Postat: ons 06 jan 2021, 12:36
av Fredrik Reuter
Det verkar ha skett ett skifte i hur skogsbolag värderas på börsen de senaste åren. Helt plötsligt värderar analysfirmor skogsbolagens egna skogsinnehav till fullt värde i sina analyser. Så har inte varit fallet och frågan är om affären som gjordes 2018 där Bergvik Skog delades upp mellan ägarna är anledningen till denna ändring?

I samband med affären (länkar finns att läsa längre ner här i tråden) så fick plötsligt börsbolag som Stora Enso och BillerudKorsnäs "egen" skog i sina räkenskaper. Skogen kan man utan att överdriva säga köptes billigt men sedan var både Stora Enso och BillerudKorsnäs inte sena med att skriva upp värdet av sina skogstillgångar i sina ekonomiska redovisningar. SCA hakade på och nu verkar det gett ett genomslag.

Analysföretaget Jefferies skriver i en ny analys att de nu "lyfter bort" en likviditetsrabatt för SCA:s aktie om 20%. Denna likviditetsrabatt har analysfirman haft som en "säkerhet" då de inte varit säkra på att skogen faktiskt varigt värd det som SCA har redovisat.

Genom att skogsbolagen har gjort gemensam sak och delvis lyft in skogstillgångarna i sina aktiebolag samt skrivit upp värdet på skogen har nu börsen fallit till föga. Gladast kanske är SCA som har haft med sina skogstillgångar i aktien i princip sedan starten. Börsen har dock aldrig vågat värdera skogen så högt som SCA har sagt och som exempel kan man se tidigare årsredovisningar från ~2010 där SCA har redovisat ett värde på sina skogstillgångar som varit upp till fem gånger högre än börsvärdet.

Om nu börsen börjar värdera skogstillgångar till det värde ägarna själv tillskriver skogen så borde det i förlängningen ge en "stadga" åt priset på skogsmark generellt, eller vad tror du?

Finns det nu då köpläge i dessa aktier?
Nja, analysfirman lyfter bort 20% som redan finns på börsen så nu verkar redan marknaden ha tecknat in värdet på skogstillgångarna. Men du som ex haft aktier i SCA i flera år har sett en fin utveckling de senaste åren.

Mer om delningen av Bergvik Skog:

Bergvik Skog delas upp

Delning av Bergviks skogar klar - interaktiv karta

Nu delas Bergvik Skog för 18.000 kronor per hektar

BillerudKorsnäs har nu köpt skogen av Bergvik Öst

Re: Skogsbolagens skogar värderas nu in helt i börsvärdet

Postat: ons 06 jan 2021, 13:57
av Badbollen
Fredrik Reuter skrev:Det verkar ha skett ett skifte i hur skogsbolag värderas på börsen de senaste åren. Helt plötsligt värderar analysfirmor skogsbolagens egna skogsinnehav till fullt värde i sina analyser. Så har inte varit fallet och frågan är om affären som gjordes 2018 där Bergvik Skog delades upp mellan ägarna är anledningen till denna ändring?


Min tolkning: anledningen är nog att storaktieägare i skogsbolagen har varit på bolagen, om att de bör värdera upp sina skogsinnehav.

Till exempel har Simon Blecher på Carnegie Fonder (se t.ex. här: https://www.carnegiefonder.se/blecher-v ... ftigt-sca/) under flertalet år pratat om de "dolda" värdena i skogsbolagen - att skogsinnehaven är alldeles för lågt värderade.