Skogsnyheter

Silvestica köper 5200 hektar av Stora Enso i Halland

4 inlägg 2811 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Silvestica köper 5200 hektar av Stora Enso i Halland

Fredrik Reuter  
#687600 Idag blev det klart att det är skogsfonden Silvestica som köper Stora Ensos skogsinnehav i Halland. Totalt omfattar affären 5200 hektar skogsmark och priset slutade på 940 miljoner kronor.

Det var i oktober som Stora Enso lade ut sitt skogsinnehav i Halland till försäljning och Ludvig & Co stod som mäklare. Då spekulerade vi i en köpeskilling runt 700 miljoner kronor. Det blev nästan en miljard alltså, eller knappt 181000 kr/hektar.

Silvestica är en skogsfond som riktar sig till institutionella investerare och som startades av bland annat banken SEB. Styrelseordförande är Ola Hildingsson som skapade rubriker för några år sedan när han valde att lämna Södras styrelse efter att ha varit kritisk mot dåvarande VD:n Lars Idemarks dubbla jobb som både VD i Södra och styrelseordförande i Swedbank.

Silvestica har varit offensiva i sin skogsköp i Sverige. Tidigare i höst blev det klart att Fond köper 40000 ha skog av Norra Skog och sedan tidigare har de köpt skogsfastigheter i norra Värmland.

Totalt äger nu fonden knappt 50.000 hektar i Sverige, totalt äger fonden knappt 120000 hektar skog i Sverige, Finland, Lettland och Litauen.
   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Silvestica köper 5200 hektar av Stora Enso i Halland

träis  
#687758 Oj låter mycket i mina ögon med denna summa Per ha. Vad har köparen för förväntan om framtida värde utveckling på sin investering. Vad är det som kommer driva värdeutveckling på denna investering?.

Användarvisningsbild

Re: Silvestica köper 5200 hektar av Stora Enso i Halland

Mellberg  
#687761 Gissar att det är tvättade pengar, för det är ju det många av våra banker verkar syssla med. :mrgreen:

Eller så lånar SEB ut till noll-ränta. 😎

Stiftelser/fonder 👍 känns som mycket tveksamma skogsägare, kanske dags att strama upp jordförvärvslagen, kära politiker =))

Användarvisningsbild

Re: Silvestica köper 5200 hektar av Stora Enso i Halland

Mettämies  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#687820 Får mäklaren procent även i såhär stora affärer så lär de vara nöjda 🙃

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).