Skogsnyheter

Södra höjer massapriset - dollarkursen sjunker

2 inlägg 2264 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Södra höjer massapriset - dollarkursen sjunker

Torbjörn Johnsen  
#687320 Södra meddelar att man kommer att höja priset på barrsulfatmassa (NBSK) den 1 januari till 960 US $ per ton. I oktober höjdes masspriset från 840 till 880 dollar/ton. OBS att det här gäller priset för avsalumassa och inte massavedspriset.

Avsalumassa prissätts och säljs i huvudsak i valutan US-dollar. Medan kostnaderna för råvaruinköp, löner, andra insatsvaror och investeringar i huvudsak betalas i svensk valuta. Det här gör att dollarkursen är viktig för massabruken och att det påverkar den direkta lönsamheten för Södra och andra bruk om dollarn går upp eller ner.

Prishöjningarna som Södra gjort kompenserar för ett lika stort dollarkursfall som skett under året. I början av 2020 kostade en US-dollar 9,40 men nu ligger den strax över 8.30. En nedgång med tolv procent. Man får backa tillbaka ända till början av 2015 för att hitta en lägre dollarkurs i förhållande till den svenska kronan. Men tittar man på första halvan av 2010-talet låg dollarkursen stadigt mellan 6-7 kr så den är fortfarande inte katastrofal för massabruken.

Henrik Wettergren som är marknads och försäljningsansvarig på Södra Cell ser ganska ljust på framtiden:

- Trots utmaningar under 2020 förblev efterfrågan på vår marknadsmassa god under året. Nu ser vi klara tecken på att den globala NBSK-marknaden stärks. Vi märker också hur flertalet underhållsstopp reducerat utbudet och accentuerar den förbättrade marknadsbalansen.


Läs hela pressmeddelandet här.
Detaljbild av massabal från Södra. Bild: sodra.com
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Södra höjer massapriset - dollarkursen sjunker

Fredrik Reuter  
#687541 Så också SCA: https://news.cision.com/se/sca/r/sca-ho ... 0,c3257840

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).