Sida 1 av 1

Spillkråkan sätter näbb i hjulet för Göteborgs expansion?

Postat: ons 02 dec 2020, 13:13
av Fredrik Reuter
Urbaniseringen gör att Göteborg saknar bostäder. En del i lösa detta är ett stort projekt kallat Landvetter Södra, ett byggprojekt initierat av Härryda kommun där visionen är ett helt nytt bostadsområde sydväst om Landvetter flygplats. Planen är att området när det är klart ska hysa 25.000 invånare genom att bygga 10.500 bostäder av olika sort.

Men hör man namnet Härryda och skog i samma mening så brukar namnet Naturskyddsföreningen inte sällan också förekomma. Så också denna gång. Anledningen är att området, som planeras till egentligen en ny stad, idag är ett skogsområde och den rödlistade spillkråkan har nu siktas i området.

Det handlar om ca 2.000 hektar skog runt Yxsjön som enligt Naturskyddsföreningen, Skydda skogen och Göteborgs ornitologiska förening är värdefull för den rödhåriga spillkråkan och ytterligare ett 50-tal skyddade arter. Enligt konsortiet så tror de också att nya beslut i EU kan komma att skärpa kraven på att skydd av natur inom EU. Skulle det bli så, äventyras hela miljardprojektet enligt GP.

Mer om Härryda på Skogsforum:

En vägledning från Skogsstyrelsen får överklagas (dom idag)

Tjäderskydd skapar barkborrefabrik i Härryda

Re: Spillkråkan sätter näbb i hjulet för Göteborgs expansion

Postat: ons 02 dec 2020, 15:48
av Mangan
Japp, Härryda Kommun vill skapa en ny förort mitt ute i skogen. Ungefär som Angered. Idioti...

Man trodde dessutom att man skull ekunna anlägga en station för detta längs den kommande snabbjärnvägen Borås - Göteborg. Trafikverket tycker inte det är en bra idé.

Re: Spillkråkan sätter näbb i hjulet för Göteborgs expansion

Postat: sön 20 feb 2022, 12:48
av Vildmark
Härryda kommun har gjort de östra delarna till hela Göteborgs soptipp för uppgrävt Göteborgsslam, då går det hur bra som helst att tippa i vackra tjäderrika biotoper. Spillkråkor finns det rätt gott om i skogarna. Att bygga ut landvetter Östra är nog inte så väl genomtänkt, åk ner till Landvetter centrum en fredag så ser ni kaoset när alla skall fredagshandla. Redan nu gnälls det på motorvägen som dönar, tågen, flyget. Bättre bygga mer åt norr, uppåt Härkeshult/Tahult. Då kan man koncentrera inköpen neråt Allum i Partille istället. Ett annat alternativ är att bygga ut Hälllingsjö så det ges underlag för en mataffär i den delen av kommunen.

Re: Spillkråkan sätter näbb i hjulet för Göteborgs expansion

Postat: sön 20 feb 2022, 13:05
av Mellberg
Mycket bättre att bygga här i Höga Kusten och Ådalen. Billig och spillkråkefri mark garanteras .... 😎

Bra jobbat, Skydda Skogen för en gångs skull .... :mrgreen:

Sverige är ett härligt land ... =)) =)) =))

Re: Spillkråkan sätter näbb i hjulet för Göteborgs expansion

Postat: sön 20 feb 2022, 19:07
av Elmhult
Hur fan ska vi bo då? Suck.

Re: Spillkråkan sätter näbb i hjulet för Göteborgs expansion

Postat: sön 20 feb 2022, 19:16
av hfab
Elmhult skrev:Hur fan ska vi bo då? Suck.

Är du bostads lös?