Skogsnyheter

Norra Europas högsta trähus - Sara i Skellefteå

5 inlägg 2526 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Norra Europas högsta trähus - Sara i Skellefteå

Fredrik Reuter  
#682336 Sommaren 2021 ska kulturhuset Sara invigas i Skellefteå. Huset, som byggs i trä, kommer vara norra Europas högsta trähus och även en av världens högsta träbyggnader. Att bygga ett sådant hus i trä är inte bara kul för Skellefteå och Sverige utan det ger även ringar på vattnet när det kommer till byggande i trä.

Det kan vara den berömda ketchupeffekten som nu slår till då jag själv minns Gert Wingård stå och föreläsa om att träbyggande är framtiden vid Skogens dag i Stockholm år 2011. Nu verkar alltså det stora genombrottet komma och kulturhuset i Skellefteå hjälper till.

Ett bevis på genomslagskraften är det faktum att Skellefteås kommun anmäldes till Konkurrensverket efter att de tagit ett beslut om att hälften av alla nybyggnationer ska vara i trä. Enligt anmälan till Konkurrensverket så stängs en hel betongmarknad ute efter beskedet. Detta om något borde visa på hur trenden för träbyggande är.

Med 20 våningar och en total yta på nästan 30.000 kvadratmeter så imponerar det nya kulturhuset. Bygget sker till stor del i korslimmat trä som tillverkas av Martinsons i Bygdsiljum. Hotellet, som kommer ha 205 rum, byggs med råvara från Martinsons och i byggmoduler av Derome. Derome monterar modulerna i sin husfabrik i Renholmen utanför Skellefteå. Närproducerat är ett av ledorden och råvaran kommer från Norrland. Totalt levererar Martinsons 10.000 kubikmeter KL-trä och 2.200 kubikmeter limträ till projektet. Huset blir 80 meter högt och huset beräknas lagra 9.000 ton koldioxid under sin livstid.

White arkitekter har ritat byggnaden och här kommer den positiva trenden in igen. Arkitekter är medvetna och White anammar klimatfrågan och har satt som mål att alla deras ritade projekt ska vara klimatpositiva år 2030. Dessutom verkar det som att arkitekter i stort (återigen?) har börjat inse fördelarna med att bygga i trä. Det handlar om enklare formgivning och där byggnader kan bli mer estetiskt tilltalande och det börjar redan på ritbordet när det gäller trä.

Som grädde på moset så håller man gärna fram de mer mjuka fördelarna med trähus. Mindre stresspåslag och forskning som visar att blodtrycket sänks är några av dessa positiva effekter med trähus.

Grattis Skellefteå, Grattis Sverige och Grattis skogsbruket! Nu går trätåget och det ser ljust ut i tunneln!
   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Norra Europas högsta trähus - Sara i Skellefteå

Badbollen  
#682357 Viktigt projekt! Bra att att det byggs fler större byggnader i trä, för det öppnar för en större virkesmarknad och kanske även ett större intresse för trähus. Vi är förhoppningsvis på väg in i en ny byggnadsepok.

Mjøstårgnet i Norge är dock norra Europas, tillika världens (? 2019 i alla fall) högsta trähus med sina 85 meter. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_t ... _buildings

Användarvisningsbild

Re: Norra Europas högsta trähus - Sara i Skellefteå

skogshare  
#682476 Grattis även till Martinsons, Derome och Whites arkitekter !

Avatar Fallback

Re: Norra Europas högsta trähus - Sara i Skellefteå

Sti L  
#682600 Mjøstårnet er 85 meter høgt, det kommer et stort trebygg til på grannetomten snart. Tror det blir et 6 etasjers kontor/foretningsbygg med samme utbygger (Arthur Buchart).

Användarvisningsbild

Re: Norra Europas högsta trähus - Sara i Skellefteå

JAndersson  
#731772 Nu finns ett intressant reportage i The Guardian som bland annat tar upp denna byggnad, se https://www.theguardian.com/artanddesig ... ds-tallest

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).