Skogsnyheter

Södra inviger biometanolfabrik i Mönsterås

4 inlägg 2220 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Södra inviger biometanolfabrik i Mönsterås

Torbjörn Johnsen  
#671869 Idag inviger Södra sin fabrik som ska producera biometanol vid massabruket i Mönsterås. Enligt Södra så är det här Världens första fabrik för biometanol och den kommer att producera drygt 5000 ton biometanol per år.

Metanol är en av Världens största handelskemikalie och det handlas mer än 80 miljoner ton metanol per år. Metanolen ingår i en mängd produkter som t ex färg, lim, plast mm och numera i ökande takt som bränsle för fordon men även spisar i delar av Världen.

Södras produktion av biometanol är en s k sidoström från brukets primärproduktion som är pappersmassa för avsalu. Utöver metanol och pappersmassa så levererar Mönsteråsbruket även elström och fjärrvärme.

En som kämpat länge för produktion av biometanol från skogen är den gamle miljökämpen Björn Gillberg som propagerat för en fristående metanolfabrik genom sitt företag Värmlandsmetanol. Dock med magert resultat. Men nu blir det alltså verklighet med en metanolfabrik baserad på skogsråvara.

Här kan ni se en livestream från invigningen av Södras metanolfabrik. Den pågår just nu men kan sedan ses som en video. Vill ni läsa mer så finns det några länkar här nedan:

Biometanol enligt Södra

Speciell sajt för invigningseventet
Södras biometanolfabrik vid Mönsterås bruk. Bild: sodra.com
   TS
Avatar Fallback

Re: Södra inviger biometanolfabrik i Mönsterås

Avslutat-02  
#671878 Intressant.. 👍
Äntligen Så börjar träsprit ta fart och snart kan vi blanda med olja och köra sågarna på detta.
👍

Då bör ju även priserna på virke och Grot öka 👍

Användarvisningsbild

Re: Södra inviger biometanolfabrik i Mönsterås

Torbjörn Johnsen  
#671883 Nja, förädlingsvärdet på biodrivmedel är nog inte såpass högt att det kommer att driva upp massavedspriserna i brådrasket. Det fungerar nog bra så länge man kan ta vara på "sidoströmmar" från den huvudsakliga produktionen och då göra affär på det men ska man öka produktionen (massavedskoket) så måste det nog i första hand ske för att få fram och få betalt för mer massa. Men det borde ju vara positivt i det långa loppet 👍

   TS
Avatar Fallback

Re: Södra inviger biometanolfabrik i Mönsterås

Avslutat-02  
#671896 Det där är en politisk fråga.
Kommer vissa partier på att detta skulle kunna fixa Sveriges miljöskuld direkt och andra länder hänger på, kanske till och med så pass så att de börjar köpa virke av oss så jo.. Priserna går upp, speciellt om skogsägare börjar säga nej till endast 300 kr per m3 fub för dessa råvaror..

Det ska upp till 450 kr och resten ska följa efter..

Allt handlar om inställning från början...

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).